Hälsa

Dopamin – Driv och njutning

2023/01/19 • Emanuel Nilsson • Beräknad lästid: 3 minuter

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Kroppen har intressanta signalsubstanser som påverkar våra beteenden på olika sätt.

Dopamin får oss att göra och uppnå saker. En skön känsla av driv och motivation. Men den kan också leda till kortsiktiga beroende av kickar som kan leda oss in i destruktiva vanor. 

För att gör det pedagogiskt så refererar jag till långt och kort dopamin som författaren till boken nedan använder som metafor. Även om det inte biologiskt finns olika sorter.

Det ”korta dopaminet” gör att vi får en kick i stunden som lätt övergår till beroende av saker som sällan är bra för oss långsiktigt. Exempelvis scrolla telefonen för mycket eller äta onyttiga saker. I lagom mängd är det givetvis inga större bekymmer, men tappar vi kontrollen kan det bli en ond spiral.

Det långa dopaminet hänger istället ihop med saker som ger oss långsiktig nytta såsom att lära sig något nytt, träna, vara kreativ, umgås socialt, meditera, gå en promenad, se utmaningar som utvecklande istället för problem. 

Om man blir för upptagen av det ”korta dopaminet” så tar det lätt både tid och fokus från det “långa dopaminet”. Förhoppningsvis kan insikten om detta göra att man lättare kan ta kontrollen över sina beteenden och göra dom justeringar man behöver för att få önskat resultat. 

Verktyg för att nyttja dopamin på ett balanserat sätt:

  1. Dopaminstapling: Istället för att addera mer och mer dopaminaktiviteter på varandra så ta bort och fokusera endast på grundaktiviteten. Ex om du kollar på en film, ge den fullt fokus utan att addera popcorn och dricka och scrolla telefonen samtidigt.
  2. Dopaminbalans: Skapa en bra balans mellan det ”korta” och ”långa dopaminet”
  3. Periodiskt dopamin: Skapa längre tid mellan dopaminet. Längre tid mellan avsnitten i serien, ransonera godispåsen lite i taget med mellanrum, lördagsgodis är kanske en bra idé osv.
  4. Internt vs externt dopamin: Låt fokus vara på aktiviteten snarare än slutmålet annars försvinner lätt motivationen när man når målet. Ex träning, fokusera på hur skönt det är att röra på sig, vilken energi och utveckling det ger istället för att bli klar så snabbt som möjligt.
  5. Dopaminvariation: Variera saker som du brukar göra på en speciellt sätt. Ta en annan väg till och från saker. Drick vatten ur festglasen, ät popcorn med pinnar eller slå tärning om vilken tröja du ska ha på dig.
  6. Dopaminbakis: Infaller när vi går från ett högt tempo till ett lägre tempo, ex från jobb till ledig helg. Eller tvärtom beroende på var vi får mest av vårt dopamin. Man kan uppleva nedstämdhet, ledsenhet och till och med ångest och depressiva symtom om kontrasten är stor. Att vara medveten om detta kan ge en större acceptans. 

För mer fördjupning och intresse rekommenderar jag verkligen att läsa boken: Sex substanser som förändrar ditt liv – David JP Phillips.