Hälsa

Depression

2023/01/27 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Depression omfattar ett stort spektrum där den gemensamma nämnaren är att man är nedstämd och det man normalt tycker om att göra känns meningslöst. Den känslan pågår inte bara en dag, för sådana dagar har vi alla, utan det pågår i veckor, månader och även år. 

Förutom dom gemensamma nämnarna så skiljer depression åt väsentligt. Vissa får ett enormt sömnbehov medan vissa inte kan sova alls, hos en del ökar apriten och hos andra minskar den osv.

Långvarig stress är ofta det som utlöser en depression. Men det finns även en genetisk aspekt där vi föds med olika nivå av sårbarhet för depressioner. Depressionen kan komma efter en lång period av stark stress. Vissa beskriver det som att stressen hinner ikapp när man slappnar av. Så man kan känna sig förvånad eftersom det till synes inte finns något att vara deprimerad över längre. 

Många psykiatriker och forskare menar att depression har en viktig evolutionär försvarsmekanism. Under nästan hela vår historia har grovt räknat hälften av alla människor dött innan de nått vuxen ålder, oftast i infektioner. Det är först på 1900-talet som vi gjorde enorma framsteg i kampen mot infektioner. Penicillin som av en slump upptäcktes 1928 och började massproduceras på 1940-talet. Vaccin som förvisso påträffats användas i enkel form i världen redan på 1400-1500-talet men som på 1900-talet fick genomslag i stor skala. 

Vårt immunförsvar fokuserar på att rädda oss från infektioner och står redo att dra igång systemet. Det räcker att vi ser någon som hostar för att systemet ska dra igång.

Förr skapade kroppen inflammationer för att hantera bakterier och virus mm tillfälligt, men idag finns många fler faktorer såsom fetma, kronisk stress, stillasittande, skräpmat, rökning mm som tenderar att pågå längre. Detta sänder signaler till kroppen att den är under ständig attack. 

Att må psyktiskt dåligt gör att vi drar oss undan och isolerar oss. Forskare menar att känslor av nedstämdhet kan vara hjärnans sätt att antingen hjälpa oss att undvika att bli sjuka i infektion eller att spara energi och läka ut en infektion vi drabbats av. 

Lösningen är återhämtning, hälsosam kost, sömn, fysisk aktivitet, social gemenskap och annat som får oss att må bra och förstå att livet inte är en ständig nödsituation. 

Om man har svår depression ska man istället söka vård hos sin vårdcentral så tidigt som möjligt. Det finns beprövad behandling. 

För mer fördjupning och intresse rekommenderar jag verkligen att läsa boken: Depphjärnan – Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra – Anders Hansen