Ledighet

Slappna av och njut: 10 sätt att ladda batterierna under semestern

2024/06/08

Snart är det dags att gå från ett stressigt kontor till en skuggig hängmatta och släppa kundmöten, offerter och säljmål. Eller? Har du svårt att släppa jobbet och slappna av kommer här 10 sätt att byta jobbhjärnan mot semesterhjärnan!

Semestern är äntligen här och borde innebära en chans att koppla av, ladda batterierna och återhämta sig från det hektiska arbetslivet. Eller? Många har svårt att helt släppa jobbet och har du samma mobil för både jobbet och privat kan det vara svårt att låta bli att kolla inkommande mejl och sms. Men det går! Och forskning visar att du med blir mer produktiv om din kropp fått vila upp sig ordentligt.

Så …

– se till att alla offerter du har ute antingen är stängda (Yippie! 🚀) eller att kunden är informerad om att ni fångar upp den igen efter semestern.

– be någon kollega ha koll på saker som trots allt måste lösas under din semester.

– Lägg in autosvar i mejlen och hänvisa till den som är din back-up.

– Läs in ett semestermeddelande på ditt mobilsvar.

– Stäng av notiser för inkommande mejl och sms, eller allra helst – stäng av jobbmobilen helt och lägg på ett ställe där du hittar den igen efter semestern 😄.

Och här tio sätt att slappna av på och verkligen njuta av semestern:

1. Läs eller lyssna på en bok i hängmattan: Välj någon spännande roman eller biografi och låt dig svepas bort av berättelserna medan du gungar fram och tillbaka i hängmattan. Eller varför inte ta för vana att lyssna på Sommar i P1 varje dag? Många intressanta personer som delar med sig av fantastiska och intressanta livsberättelser under perioden 22 juni till 18 augusti.

2. Utforska naturen: Ta en promenad i skogen och känn hur naturen ger en känsla av lugn och perspektiv.

3. Meditation och mindfulness: Sätt dig ner på en solig plats och fokusera på din andning. Låt tankarna komma och gå utan att döma dem. Detta kan hjälpa dig att släppa stress och hitta inre ro.

4. Bada i havet eller i en sjö: Vattnet har en lugnande effekt på våra sinnen. Ta ett dopp och känn hur stressen rinner av dig.

5. Skapa en semester-playlist: Samla dina favoritlåtar och lyssna på dem när du solar eller tar en tupplur i hängmattan. Musik påverkarvårt humör och kommer ge dig bästa sommarfeelingen!

6. Träna: Bestäm dig för att i år är året där du kommer tillbaka mer vältränad och nöjd en någonsin efter semestern. Lägg upp en träningsplan – det finns många app:ar som hjälper dig på traven om du har svårt att själv hitta motivationen.

7. Byt miljö: Ta bilen och åk på en road-trip eller ta tåget och hälsa på vänner eller hyr en stuga på något mysigt ställe. Men stanna inte mer en max två dygn hos vännerna för att inte tära på relationerna!

8. Massa obokade dagar: Bestäm dig för att njuta av det lilla och sänk förväntningarna. Unna dig att ha massor av dagar utan något inbokat.

9. Testa nya vanor: Är du en kvällsmänniska – prova att gå upp riktigt tidigt på morgonen och ta en promenad och lyssna på fåglarna, på vågorna och ta ett morgondopp. Är du morgonmänniska – prova att håll dig vaken på kvällen och gå ut och titta på sommarhimlen och stjärnorna och ta ett midnattsdopp!

10. Ät och drick gott: Träffas på stranden, i en park eller hemma hos någon. Alla tar med sitt så blir det enkelt! Eller grilla! En sommar utan grillning är som … Äsch, det går helt enkelt inte!

Så se nu till att slappna av, ladda batterierna och njut av semestern – och glöm inte att smörja in dig med solkräm! ☀️

Mer om:
Du vet väl om att du som arbetstagare i Sverige alltid har laglig rätt att ta ut semester som en sammanhängande ledighet under minst fyra veckor under perioden juni – augusti. Är du och din arbetsgivare inte överens kan du få hjälp av oss på Säljarnas. LÄNK IN

Boktips:

Why you get more done when you work less av Alex Soojung-Kim Pangs