Hälsa

Ångest och panik

2023/01/27 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Ångest är en intensiv upplevelse av obehag, en känsla av att något är fel.

Den ter sig olika hos olika personer. Vissa har en liten gnagande oro ofta medan andra får ångest plötsligt och intensivt. För andra är den kopplad till en specifik aktivitet som att prata inför folk. 

En bra beskrivning på ångest är ”stress i förväg”. En situation som uppstår kan skapa stress men när du tänker ”Tänk om” det händer så är det ångest. Det är samma reaktion i hjärnan och kroppen men stress är pga ett upplevt hot medan ångest är något som skulle kunna vara ett potentiellt hot. 

Den mest intensiva formen av ångest är panikattacker som ungefär en fjärdedel får någon gång i livet. Det är ett oerhört starkt obehag med hjärtklappning, andningssvårigheter och en upplevelse av att tappa kontrollen.

Mycket tyder på att attacken börjar i hjärnans amygdala som söker efter faror. Amygdala flaggar för en potentiell fara och kroppen drar igång kamp- eller flyktberedskapen. Stressystemet växlar upp med högre puls och kraftigare andning. Hjärnan feltolkar signalerna från kroppen som bevis på att något verkligen är farligt och drar upp intensiteten på stressen ytterligare. Hjärnan feltolkar igen och den onda spiralen är igång som leder till fullständig panik. 

Amygdala som är vårt alarm är snabb och slarvig. Den funkar enligt principen att det är bättre att larma i onödan ibland än att missa en fara. Ser man till den verklighet som vi är utvecklade till, dvs på savannen så är det motiverat att sända falskalarm och springa iväg extremt många gånger när det prasslar i buskarna jämfört med att bli uppäten av ett lejon. 

Man kan alltså se dessa falsklarm av ångest och panikångest som ett tecken på att systemet funkar precis som det ska. Den insikten i sig kan vara lugnande. Även vetskapen om att ångest inte är farligt kan vara hjälpande även om det inte känns så i stunden man upplever det. 

Ångest är priset vi människor betalar för vår intelligens. 

Det finns mycket bra och välbeprövad behandling med både KBT och mediciner mm att få via sin vårdcentral om man upplever att ångest är ett problem som begränsar livet. 

För mer fördjupning och intresse rekommenderar jag verkligen att läsa boken: Depphjärnan – Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra – Anders Hansen