Jag älskar investeringar. Mina första fonder fick jag av mamma och pappa när jag var liten tillsammans med en genomgång av var i dagstidningen jag kunde följa värdeutvecklingen.
Det är egentligen inte pengarna som driver mig att investera. Jag har ingen hög konsumtion, tvärtom jag är ganska bra på hålla igen och att istället utvärdera vad jag vill lägga mina resurser på.
Förutom att jag tycker det är intressant att förstå världsläget och följa utvecklingen inom olika områden kopplat till investeringar så är frihet den absolut viktigaste faktorn för mig. Friheten att kunna välja och välja bort. Friheten att kunna byta pengar mot tid, upplevelser eller bara en skön känsla av ekonomisk trygghet.
Jag förordar inga riskabla investeringsstrategier, inga galna spekulationer. Jag kommer heller inte ge några specifika tips och råd här. Utan det jag vill fokusera på är inställningen till att förbruka nu eller investera för framtiden. För dom som inte kommit i kontakt med investeringar kan det tyckas vara krångligt, riskabelt och något som endast är för vissa privilegierade. Jag anser att man fått det hela om bakfoten, den finansiella marknaden är oerhört demokratisk och öppen. Man kan få samma procentuella avkastning på sina andelar som de största ägarna får.
Storleken på kapitalet skiljer sig givetvis åt. Men det jag vill komma till är att redan vid lägre summor kan investeringar vara en bra affär väl värd att engagera sig i. Det behöver heller inte ta så mycket tid.
För att ge motivation att komma igång brukar jag bryta ner det i timlön. Om man har 10 000 kr investerat som ger en avkastning på 7% om året i snitt så ger det 700 kr/år. Det låter inte så mycket, men hur många timmars arbete motsvarar det för dig? Eller något annat som du kan bryta ner det till?
Låt oss säga att du kommit upp till 100 000 kr i kapital vilket ger dig 7000 kr/år i avkastning i snitt. Nu börjar vi snacka en extra resa om året i snitt, eller x antal extra semesterdagar osv, resten av livet. Det börjar bli intressant, eller hur?
Resten kan du räkna på själv, men det jag vill visa på är att motivationen bör finnas även vid lägre summor. Man behöver inte upp i miljoner för att få nytta av att tänka investeringsmässigt.