Hälsa

Hitta en gas och en broms

2022/03/29 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Före min utbrändhet var jag bara bra på att gasa. Pressa på var den universella lösningen till alla problem och utmaningar. Sen med konsekvenserna som facit i hand insåg jag att det inte är hållbart, eftersträvansvärt eller produktivt alls att göra som jag gjorde. Men man känner sig så produktiv, så oerhört produktiv när allt går fort och man inte hinner pausa. Problemet med att bara gasa är att det bränner en massa energi, sen har kroppen och hjärnan svårt att slappna av när man behöver det, ex när man ska sova. Ond cirkel.

I dag har jag enkla metoder både för att hjälpa mig gasa och bromsa. För att gasa och ladda upp på morgonen brukar jag avsluta duschen på kallaste i några minuter. Läs gärna mer om det i ett föregående inlägg: https://saljarnas.se/blogg/kalla-duschar

Det gör mig pigg och alert när jag behöver det, istället för att det ska ta flera timmar att bli riktigt vaken.

Som broms tycker jag att meditation är mest effektivt för mig. Men löpning, promenader, läsning, en hobby eller något annat kanske passar dig bättre. Jag lägger ingen värdering i vilken metod, men det jag vill poängtera är hur viktigt det är att ha tänkt igenom speciellt hur man bromsar på ett bra sätt. Men även hur man gasar och taggar igång när man behöver det. Då kan man hushålla med sin energi och sitt engagemang på ett mer effektivt sätt. Effekten blir att man mår bättre, känner sig i bättre kontroll och presterar också bättre långsiktigt.