Hälsa

Att hantera den digitala stressen

2022/01/21 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Först och främst är utveckling ofta något positivt, jag älskar utveckling. Nya verktyg, nya teknologier och nya beteenden formar hur vi lever. MEN, utveckling kommer oftast med biverkningar och baksidor som man behöver hantera och hitta strategier för. Inget nytt eller konstigt med det egentligen. Jag skrev om det förra året när jag reflekterade över boken Sapiens: https://saljarnas.se/blogg/sapiens-mar-vi-battre-av-utveckling

När det gäller den digitala världen så har den skapat en gränslöshet som aldrig tidigare skådats. Vi kan vara tillgängliga, produktiva och uppkopplade dygnet runt. Hela tiden. Detta ställer stora krav på individen att själv hitta strukturer och ha den impulskontroll som krävs för att få ut det mesta ur det digitala utan att för den skull falla offer för baksidorna.

En annan aspekt av den digitala stressen är den gränslösa möjligheten att jämföra sig med andra. Det ger hjärnan enormt mycket intryck att bearbeta och sätta etikett på om vi är bättre eller sämre än det vi ser. Inte osannolikt att det har att göra med vår överlevnadsinstinkt att hela tiden se faror och potentiella risker. Att vara sämre än omgivningen inom något vi värdesätter tolkar hjärnan som en nackdel och skapar en stress över detta. Det var nog ingen större skada när man levde i mindre grupper genom historien. Men med den moderna obegränsade möjligheten att jämföra sig som uppkom i takt med internets utveckling skapades en helt ny arena. Vi är inte sämre är andra idag, vi är bara mer medvetna om hur bra alla andra är och vi dras dessutom till att konsumera detta i väldigt stor utsträckning.

Ett första steg är att acceptera och inse att det förhåller sig såhär. Då kan man börja reflektera över hur man själv funkar. Exempelvis: vad i min personlighet gör att jag dras till olika delar av det digitala utbudet. Vad går över styr? Vilka verktyg mår jag bra av, och vad behöver jag? I takt med att man börjar reflektera börjar man i regel iaktta sig själv i olika situationer, man ökar sin självinsikt. Kanske blir du varse om den lilla raslösa impulsen i din hjärna som föranleder att du plockar upp telefonen och kollar något, som du dessutom kollat sjutton gånger den senaste timmen. Eller vilket känsloläge du är i beroende på vad du gör.

Begränsa din digitala tillgänglighet

Därefter föreslår jag att du sätter upp några enkla strategier utifrån det du kommit framtill. Vi är alla så olika så det är viktigt att du utgår ifrån dig själv. Personligen så har jag stängt av alla notiser i min mobil och dator förutom några enstaka. Det gör att jag själv tar kontrollen istället för att verktygen ska kontrollera mig. Det tror jag är en metod som skulle passa ganska många. I många smartphones går det enkelt att se hur mycket tid man spenderar på olika appar. Kika igenom det och bedöm om tidsåtgången gynnar dig, eller om det finns utrymme för förbättringar.

Lägg dina enheter antingen så du inte ser dem, helst i ett annat rum om möjligt när du vill höja kvalitén på din icke digitala närvaro. Bara att mobilen ligger framför dig på bordet gör din hjärna rastlös och stressad. Det förbrukar onödig mental energi och du upplevs som en mindre trevlig person att umgås med jämfört med om du i stället lyckas skapa en närvaro i nuet utan onödiga distraktioner.

Skapa digitala rutiner

Rutiner kan också vara nyttiga. I det oändliga kan vissa genomtänkta gränsdragningar skapa mycket värde. Fundera över vilka tider du ska vara tillgänglig? Vilket tider ska du läsa epost, eller använda sociala medier? När ska mobilen vara långt ifrån dig och när ska du ha den nära? Detta utgår inte ifrån att något egentligen är rätt eller fel utan helt utifrån vad du vill att ditt liv ska ha mer respektive mindre av. Kanske är ditt mål mer närvaro och mindre stress? Då bör ju dina små strategier utgå ifrån denna målsättning och finjusteras därefter för att uppnå just detta.

Hitta dina strategier, det är viktigt. För dig är det kanske något som skulle funka ännu bättre än det jag nämnt, det är bara bra. Gör det som skapar värde för dig.

Detta kanske kan låta banalt. Vissa vill hellre ha fler och mer komplicerade tips istället för att faktiskt kavla upp ärmarna och göra jobbet som man redan vet att man borde. Men det gör inte att det är enkelt för det. Det krävs träning och mycket reflektion. Men det är mödan värd. Du kan må bättre, bli mer produktiv, mer närvarande och du kan förhoppningsvis ta dig an nya teknologier i framtiden på ett mer balanserat sätt om du tagit dig tiden att reflektera dig fram till dina lösningar och förhållningssätt.