Hälsa

Kortisol – fokus, spänning eller panik?

2023/01/27 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Kroppen har intressanta signalsubstanser som påverkar våra beteenden på olika sätt.

Kortisol är en av de substanser som skapar mycket problem med att uppnå välmående i våra liv. Din överlevnad är viktigare för din hjärna än ett stabilt och positivt humör. Därför kommer du dras till negativa nyheter, fantisera om faror och uppleva mer rädsla än vad som är befogat. På savannen när det knakade i en buske så var det en överlevnadsfördel att snabbt dra igång stressen för att antingen fly eller slåss. Men idag är det oändligt med situationer som sätter igång samma respons och fyller oss med kortisol men som inte är risk för vår överlevnad. 

Vi får dessutom sällan den tid för återhämtning som vi behöver efter stressande perioder. Det blir en ond cirkel som gör oss mer och mer rädda, rastlösa och stressade utan att ge oss den nytta som systemet var utvecklat för.

Korta och akuta situationer är inte problemet. Så njut av stress, spänning och nya aktiviteter men se till att inte ha en långvarigt hög nivå av kortisol utan tillräcklig återhämtning emellan. 

Hitta genuin motivation så mycket du bara kan. Samma situation med motivation kan skapa en go och härlig känsla av dopamin och lugna stressen medan samma situation utan genuin motivation skapar kortisol och mer stress. – Det sitter alltså mycket i vår inställning och tolkning av vår tillvaro.

Några sätt att sänka sitt kortisol:

  1. Sänk stressen genom att prioritera noga vad som får din tid och ditt fokus.
  2. Meditation.
  3. Öka oxytocin (Se tipsen i inlägget om oxytocin).
  4. Andning: långa och få (individuellt men ca 6-8) andetag per minut signalerar till hjärnan att det är lugnt och ingen fara.
  5. Rör på dig.
  6. Träning ökar toleransen för stress, men överdriv inte, börja hellre lugnare och öka i takt med erfarenhet.
  7. Ändra perspektivet: de fysiologiska reaktionerna på nervositet och anspänning är nästan identiska. Så att i en nervös situation istället tänka att man är exalterad istället för ängslig kan förändra upplevelsen. 

För mer fördjupning och intresse rekommenderar jag verkligen att läsa boken: Sex substanser som förändrar ditt liv – David JP Phillips.