Redan på gymnasiet bestämde sig Nina Kaewsit för att bli mäklare. Men det skulle dröja tio år innan hon gjorde slag i saken och gick mäklarutbildningen.
– Det har jag aldrig ångrat, det är världens roligaste jobb, berättar hon när vi möts på hennes ljusa och fräscha kontor i centrala Luleå.
Vid de andra skrivborden sitter hennes två kollegor Therese Backman och Marie Östling. De är alla franchisetagare och delägare i Bjurfors i Luleå sedan ett år tillbaka.
– Det känns kul att vara uppstickare och ge de etablerade drakarna i stan en match, säger Nina.
Och det har hon verkligen gjort. Det senaste halvåret fick hon flest rekommendationer på hittamaklare.se i Norrbottens län och hon har också blivit omnämnd i ”Vi i villa” som den mest rekommenderade villamäklaren i Norrbotten.
– Jag är tävlingsinriktad och vill ha bra resultat vare sig det gäller betyg i skolan eller försäljningssiffror, så på det sättet passar det här yrket mig bra.
Nina Kaewsit växte upp i en by utanför Luleå. När hon gick på gymnasiet tyckte hennes föräldrar att det var dags att sälja huset och flytta in till stan så att hon skulle få närmare till skolan. De tog hem en mäklare som värderade huset och publicerade en annons i tidningen för att sätta igång försäljningen.
– Det var min första kontakt med yrket och jag tyckte att det verkade jättespännande att få åka hem till olika människor och titta på deras hus. På den tiden var ju jobbet helt annorlunda. Hemnet fanns inte och i annonsen i tidningen visades bara en halvbra bild på husets framsida.
Det slutade med att föräldrarna valde att bo kvar och stoppade försäljningen av huset, men Nina Kaewsit hade bestämt sig – hon skulle bli mäklare i framtiden. Problemet var att mäklarutbildningen inte fanns i Luleå på den tiden. Nina Kaewsit bestämde sig för att ta ett sabbatsår och arbeta på Willys istället. Där klättrade hon och fick ta allt mer ansvar. Sabbatsåret förlängdes till flera år. Samtidigt träffade Nina Kaewsit sin man och fick barn. Inte förrän 2012 sökte hon in på mäklarutbildningen som då hade kommit till Luleå tekniska universitet.
– Det var en jätteintressant utbildning som omfattade juridik, ekonomi, byggteknik och fastighetsförmedling, fast det var senare ute på fältet som jag lärde mig jobbet på riktigt.
I fyra år arbetade hon för en känd mäklare i Luleå som lärde henne devisen: ”Om du inte bjuder upp får du aldrig dansa.”
– Det gäller att inte vara för försiktig utan att våga fråga kunder hur de bor idag och om de är intresserade av en värdering av den nuvarande bostaden. Efter ett tag utvecklade jag ändå min egen stil där jag ger ett ganska lugnt och avslappnat intryck. Det är ingen idé att försöka vara någon säljpersonlighet som man inte är i grunden.
När Nina Kaewsit besöker bostadssäljare är hon mest lyssnande och inkännande.
– De kan befinna sig i en svår fas i livet där de har gått igenom en skilsmässa eller sett en anhörig gå bort. Senast i förra veckan satt jag och grät hos en äldre dam som hade blivit änka. Andra gånger är det glädje när ett par ska flytta ihop eller har fått barn. Det är det som är så fascinerande med det här arbetet, att man träffar människor i alla faser i livet när de ska göra en av livets absolut största och viktigaste affärer.
Bostadsmarknaden är inte längre som när Nina Kaewsit började 2014. Så sent som för tre år sedan var det i princip bara att öppna dörren så haglade buden in. I december 2018 när Nina Kaewsit startade Bjurfors i Luleå tillsammans med Therese Backman och Marie Östling var läget ett helt annat.
Tuffare amorteringskrav, ökat antal nyproduktioner och ett stort utbud påverkade marknaden negativt. Samtidigt hade bostadssäljarna fortfarande höga förväntningar på att få bra betalt.
– Nuförtiden måste man vara aktiv som mäklare, ordna flera visningar, kontakta alla spekulanter, vara påläst och kunna svara på deras frågor. Jag skriver alltid upp alla frågor som jag inte kan svara på direkt och ringer sedan upp.
På visningarna känner Nina Kaewsit in om besökarna vill gå runt själva eller om hon ska gå fram till dem och visa dem runt.
– Det där lär man sig ganska snabbt, säger hon.
Ofta har Nina Kaewsit varit med om riktiga solskenshistorier. När hon träffade ett par som skulle sälja ett litet hus var hon tvungen att meddela dem att de inte kunde gå ut med ett så högt pris som de hade hoppats på. I värsta fall skulle de till och med gå en aning back. Men så kom det mycket folk på visningen och priset steg med 650 000 kronor i budgivningen.
– Det var härligt att se hur lyckliga de blev.
Andra gånger har det gått trögare. I dagarna säljer Nina Kaewsit ett hus som har varit till försäljning i två år.
– Det gäller att aldrig någonsin ge upp, till sist säljs allting.
Men visst händer det att hon har gått minus.
– Jag hade ett svårsålt fritidshus till salu 45 minuters bilresa utanför stan. Vi var tvungna att gå ner i pris och till sist gick jag nog back på bensinkostnaderna och kostnaderna för bilderna. Men jag fick mycket goodwill för att jag aldrig gav upp!
En gång var Nina Kaewsit glad att hon inte blev anlitad. Hon besökte ett äldre par vars hus var mögelskadat. Själv blev hon illamående och fick en allergisk reaktion bara av att vistas en kort stund i huset. ”Jag tänkte för mig själv, hoppas de inte ringer mig och det gjorde de inte som tur var. De bor faktiskt fortfarande kvar.”
Annars tycker Nina Kaewsit att arbetet på många sätt blivit enklare i och med att de flesta väljer att besikta huset före en försäljning och att budgivningar sköts automatiskt med den nya tekniken.
– Däremot måste man ibland förklara hur ett besiktningsprotokoll är uppbyggt för köpare som inte har så mycket erfarenhet av sådana, annars är det lätt att de blir skrämda om de inte förstår att besiktningsmän till exempel alltid varnar för riskkonstruktioner.
När det gäller juridiska frågor tar Nina Kaewsit ofta hjälp när det rör olika typer av klausuler.
– Att vara fastighetsmäklare är ju inte bara ett roligt säljyrke utan det är också förenat med ett stort ansvar för en av livets största affärer, säger hon.
Ninas tips till dig som är ny som fastighetsmäklare:
- Var dig själv och inte en säljpersonlighet som inte är du.
- Ge inte upp, tappar du ett uppdrag så hoppa på nästa objekt. Du kan alltid ringa och fråga varför säljarna inte valde dig för uppdraget, det lär man sig mycket på.
- Se till att vara ledig när du är ledig. Mäklaryrket kan lätt bli ett 24-timmarsjobb om du inte ser upp. Ingen är betjänt av att du går in i väggen.
Åldersstruktur
Fastighetsmäklaryrket har förändrats mycket under de senaste årtiondena. För tjugo år sedan var 75 procent av fastighetsmäklarna män. Men könsfördelningen har blivit jämnare och fler unga har sökt sig till yrket. Runt 70 procent är idag under 50 år, de flesta mellan 30 och 39 år. Där är könsfördelningen i princip helt jämn. I åldersgruppen under 29 år är störst andel kvinnor, vilket visar att den ojämna fördelning som funnits mellan könen i branschen håller på att jämnas ut.
Bra att veta om fastighetsmäklaryrket
En fastighetsmäklare ska vara opartisk i sin relation mellan köpare och säljare. Det innebär att båda parter ska kunna lita på fastighetsmäklaren och få den rådgivning som var och en behöver. I ett avseende har mäklaren en närmare anknytning till sin uppdragsgivare. Det gäller främst själva prisfrågan och överlåtelsevillkoren.
För att bli fastighetsmäklare måste du läsa högskolekurser inom fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Du ska dessutom praktisera hos en registrerad fastighetsmäklare i tio veckor.
Löneläget i branschen varierar eftersom inkomsten normalt baseras på provision. Det som avgör är därför såväl läget på fastighetsmarknaden som den egna prestationen. Inkomsten varierar också stort över landet.
Ninas tre skäl till att välja mäklaryrket
- Det är roligt att få träffa så mycket människor i olika faser i livet.
- Friheten att man i stor utsträckning styr över sin egen tid.
- Att lönen ofta är provisionsbaserad, ju mer du säljer desto mer tjänar du.
Foto: Susanne Lindholm