Lön

Löneförhandling & lönesamtal

2023/03/29 • Sophia Loader • Beräknad lästid: 6 minuter

Känner du oro inför det kommande lönesamtalet? Kanske blev du inte nöjd sist? Saleseffect får ett härligt peppsamtal med Elisabeth Wennström, chef för Manpower Matching, som har järnkoll på löneförhandlingen!

6 argument vid lönesamtal

Elisabeth Wennström är precis en sådan person du vill ha pepp av och ha med dig i ryggen när du ska löneförhandla med din chef! Hon har jobbat på arbetsgivarsidan i 35 år och har stor erfarenhet av ledarskap och rekrytering. Idag är hon verksamhetschef på Manpower Matching, en del av Manpower Group, och hon har jobbat med i stort sett alla branscher förutom vård och skola och med rekrytering, outplacement och utbildningar.

Det är viktigt att vara konkret när det kommer till att löneförhandla. Elisabeth Wennström har därför tagit fram några tydliga sätt att lyfta fram dina argument i ditt lönesamtal.

1. Strunta i vad de andra får

Bestäm dig för att bara fokusera på dig och dina presentationer och jämför dig inte med andra kollegor, säger Elisabeth. Då håller du samtalet renare och det är mindre risk att samtalet hamnar fel. Sen tycker jag absolut att du ska försöka ha lönesamtalet fysiskt och inte digitalt. På ett fysiskt möte känner du av chefens reaktioner på ett annat sätt och du kan också sälja in dig på ett bättre sätt. Sen bör lönesamtalet inte ske på chefens rum utan i ett neutralt mötesrum, fortsätter Elisabeth.

2. Våga vara en papegoja

Saleseffect: Vilken taktik brukar chefen ha och hur hanterar jag det?

Elisabeth Wennström: Ett vanligt motargument är att du redan ligger högt i lön. Då rekommenderar jag att du tar dina argument en gång till och berättar vad du är bra på och visar på dina resultat.

”Våga fråga: Har det inget värde för företaget?

Om chefen fortfarande är tuff, ställ frågan:

Men vad krävs det då för att jag ska höja min lön?

Kommer jag alltid att sitta på samma lön oavsett vad jag presterar?”

Om du känner att dörren verkligen är stängd fundera på vad det kan finnas för någonting annat än pengar? Kanske är chefen beredd att låta dig gå en utbildning som både du utvecklas av och företaget vinner på? Hur ser bonussystemet ut? Går det kanske att toppa din rörliga del? Vilka andra förmåner kan finnas så som att du kan få betald städning hemma, någon extra semesterdag, prenumeration på någon tidning, träningskort?

3. Håll en god ton men våga hoppa

Saleseffect: Ska jag byta arbetsgivare om jag gått in på fel lönenivå?

Elisabeth Wennström: Man kan inte få allt man vill, men man måste känna att företaget uppskattar en. Som säljare är det ganska lätt att få ett nytt jobb om man har bra säljresultat med sig och jag tycker inte du ska gå omkring och vara missnöjd för länge utan våga hoppa om din chef inte vill betala dig för dina prestationer eller visa dig uppskattning.

Men ge inte upp direkt! Kör du fast på lönesamtalet vid lönerevisionen kan du alltid be om att få ett nytt samtal om till exempel sex månader. Jobbar du på ett bolag som inte har kollektivavtal ska du ändå be att få diskutera din lön en gång per år. Och se till att ha en bra ton även om ni inte är överens. Det vinner du på i längden!

Checklista för lönesamtal

  1. Viktigast av allt – förbered dig! På riktigt! Inte kvällen före eller samma dag utan planera din löneförhandling noggrant under hela tiden mellan lönesamtalen. Tänkt till på var du ligger lönemässigt, var du vill hamna och hur du ska ta dig dit? Notera löpande vad du gör, skriv upp resultat och vad det gett arbetsgivaren. Håll det konkret och klumpa inte ihop dina prestationer.

Lyft fram hårda fakta som:

  • Hur du utvecklat kundstocken
  • Fått fler kunder
  • Fått kunderna att köpa mer och ökat försäljningen
  • Ditt resultat i staplar eller en kurva

Lyft även fram mjuka värden och ge exempel på:

  • Att du är ansvarstagande
  • Att du är flexibel och ”på” när det kommer nya direktiv
  • Att du är kvalitetsmedveten och att dina kunder är nöjda och lojala

Som säljare har du alla möjligheter! Ta med dig många ”verktyg” in på mötet som du kan ta fram om du inte får igenom det du vill på dina första argument.

2. Håll samtalet konkret och gå hela tiden tillbaka till alla dina fina resultat från punkt 1. Då blir det svårare att inte bjuda till för chefen. Och kom ihåg att våga vänta in chefens reaktion. Lyssna in och våga vara tyst. Var lugn och ta det sakligt.

3. Träna inför lönesamtalet. Se till att finslipa argumenten, vad har jag gjort, vad är viktigt? Fundera på vad du tror att chefen kommer svara och fundera på dina motargument före mötet.

4. Ha koll på lönenivåerna. Fackförbunden har de bästa rapporterna och de flesta tar fram lönestatistik varje år. Spannen kan vara stora men du får ändå en uppfattning om hur mycket du borde tjäna.

5. Var rimlig! Du får en annan substans om du är saklig och för fram sunda åsikter. Dundra inte på för att kunna pruta utan lägg dig på en rimlig nivå. Och igen, ha en bra ton i samtalet. Det gäller förstås både dig och din chef. Det ska vara en bra samtalsmiljö även om ni inte tycker samma. Försök vara avslappnad och tänk på att även din chef kanske är nervös inför samtalet.

Var stolt!

Du har mycket att vinna på att klä dig med ”respekt” för mötet. Klä dig så att du får pondus, känner dig bekväm och stärk dig själv. Och känn dig stolt över dig själv redan när du går in i mötet! Då utstrålar du kraft och har lättare att få igenom dina argument, avslutar Elisabeth.

Läs den färska Lönebarometern om säljlöner här.

Vanliga frågor & svar om löneförhandling & lönesamtal

Är lönesamtal obligatoriskt?

Det finns ingen lag som tvingar arbetsgivare eller anställda att delta i eller arrangera lönesamtal. Däremot kan det finnas regler angående lönesamtal i kollektivavtal och de flesta andra löneavtal som kan göra lönesamtalet obligatoriskt.

När kan man löneförhandla?

Man kan löneförhandla när man byter arbetsgivare eller när du får nya ansvarsområden i din befintliga roll. Många arbetsplatser väljer emellertid att genomföra löneöversyner årligen bland sina anställda. Den specifika tidpunkten för lönesamtal och lönerevisioner fastställs i löneavtal eller kollektivavtal.

Hur mycket är rimligt att begära i löneökning?

En generell ökning på mellan 2-4 % är vanligt, men det är svårt att säga exakt vad som utgör en bra löneökning eftersom det varierar beroende på en mängd faktorer såsom arbetsgivare, din kompetens och prestation.