Så fungerar timanställning
Timanställning är inte en anställningsform som regleras i lagen om anställningsskydd (LAS). Det är snarare ett sätt att beskriva hur du får betalt – per arbetad timme. Du kallas in vid behov och får ersättning för de timmar du faktiskt jobbar. Trots att begreppet inte finns med i lagen kan vissa kollektivavtal tillåta timanställningar och reglera villkoren kring dem. Det är särskilt vanligt i branscher som handel, kundtjänst, restaurang, lager, vård – och sälj.
Dina rättigheter som timanställd säljare
Som timanställd har du ofta en visstidsanställning – till exempel allmän visstid eller vikariat. Då gäller särskilda regler enligt LAS. Du har rätt till bland annat semesterersättning, sjuklön och OB, precis som andra anställda. Även som timvikarie räknas dina LAS-dagar om du jobbar regelbundet under en längre period – det påverkar hur länge man får vara timanställd innan anställningen kan bli fast.
När du tackar ja till ett arbetspass är det bindande för båda parter. Det betyder att om arbetsgivaren ställer in ett pass du blivit bokad på, har du ändå rätt till lön för de timmarna.
Semester
Även timanställda har rätt till semester enligt lagen – totalt 25 dagar per år. Skillnaden ligger i hur du får din ersättning:
– Vid kortare anställning (< 3 månader) kan du komma överens med arbetsgivaren om att inte ta ut ledighet, utan istället få semesterersättning direkt – minst 12 % av lönen.
– Längre anställning (> 3 månader) ger rätt till semesterledighet med lön – alltså betalda semesterdagar.
– Har du jobbat för samma arbetsgivare med högst två veckors mellanrum kan du välja att samla semesterdagar eller ta ut ersättning direkt.
Sjuklön
Som timanställd har du rätt till sjuklön, men bara om följande villkor är uppfyllda:
– Du har rätt till sjuklön om du är bokad eller anställd i minst en månad
– Har du jobbat 14 dagar i följd vid kortare anställning får du också sjuklön
– Tidigare anställning räknas om det gått max 14 dagar mellan passen
– Du får bara sjuklön för redan bokade arbetspass
Sjuklönen är 80 % av din timlön. Första sjukdagen görs ett karensavdrag på 20 % av sjuklönen för en genomsnittlig vecka. Om du är sjuk längre än 14 dagar kan du istället ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Uppsägningstid & A-kassa
Timanställning har oftast ingen uppsägningstid, eftersom varje arbetspass ses som en enskild anställning. Har du tackat ja till ett pass är du skyldig att arbeta det, men du kan alltid tacka nej till nya erbjudanden. Hur länge man får vara timanställd beror på vilken typ av avtal du har, om du jobbar regelbundet kan det påverka om anställningen ska bli fast. Om uppsägningstid gäller ska det stå i ditt anställningsavtal eller i ett eventuellt kollektivavtal.
Du kan också ha rätt till a-kassa som timanställd, om du uppfyller kraven – till exempel att du arbetat tillräckligt mycket och är inskriven hos Arbetsförmedlingen. Ersättningen beror på hur många timmar du jobbat tidigare.
Olika anställningsformer – men betalt per timme
Timlön betyder inte automatiskt att du är timanställd enligt lagen. Enligt LAS (lagen om anställningsskydd) finns det två huvudsakliga anställningsformer – tillsvidareanställning (fast) och tidsbegränsad anställning (visstid). Du kan ha timlön under båda, beroende på hur jobbet är upplagt.
Tillsvidareanställning
Det vanligaste är månadslön, men du kan också ha timlön på ett fast schema – till exempel som säljare som arbetar deltid. Då räknas du fortfarande som fast anställd.
Allmän visstid / behovsanställning
Den här typen av timanställning innebär att varje arbetspass räknas som en ny anställning. Du jobbar bara när du blir inringd – och har rätt att tacka nej. Det är här många säljare på timme hamnar.
Enligt LAS kan den här typen av jobb övergå till en fast tjänst om du har varit anställd i mer än 12 månader under en femårsperiod, vid minst tre tillfällen. Många kallar detta ”LAS-dagar” för timvikarie och är viktigt att ha koll på.
Provanställning
Gäller i max 6 månader och kan ge timlön om du jobbar enligt schema. Om allt funkar ska anställningen övergå till en fast tjänst.
Vikariat
Som vikarie hoppar du in för en specifik person eller tjänst, och lönen kan vara tim- eller månadsbaserad beroende på hur mycket du jobbar. Som timvikare räknas dina LAS-dagar om vikariatet pågår under en längre tid. Det betyder att även ett vikariat kan leda till en fast anställning när du passerat tidsgränsen enligt LAS.
Få stöd av Säljarnas Riksförbund
Har du frågor om hur länge man får vara timanställd, vad som gäller i din situation eller hur du ska tolka ditt avtal är du välkommen att kontakta oss på Säljarnas. Vi kan hjälpa både dig som är timvikarie och samla på dig LAS-dagar eller dig är helt ny i branschen. Vi granskar dina anställningsvillkor, svarar på dina frågor och ger dig stöd i kontakten med arbetsgivaren.
Är du inte redan medlem? Gå med i Säljarnas idag – och få trygghet, råd och stöd genom hela arbetslivet.