Minimilön för säljare – Vad gäller?

2025/02/11 • Beräknad lästid: 4 minuter

Som säljare är det viktigt att ha koll på vad som gäller kring minimilön. I Sverige finns ingen lagstadgad lägsta lön, vilket innebär att det är arbetsmarknadens parter som genom kollektivavtal reglerar minimilön. Det innebär att lägsta lön för säljare kan variera beroende på bransch, arbetsgivare och vilka avtal som är på plats.

I denna artikel går vi igenom vad du bör känna till och hur du kan vara säker på att du får rätt ersättning för ditt arbete.

Arbetsmarknaden avgör minimum lön

En minimilön är den lägsta lön en arbetsgivare kan betala ut som ersättning för ditt arbete. I Sverige finns ingen lagstadgad minimilön, tillskillnad ifrån många andra länder. Det är arbetsgivare och fackföreningar som tillsammans förhandlar och sätter nivån för lägsta löner. Genom kollektivavtalet fastställs vilka löner som ska gälla för olika branscher. För säljare kan dessa nivåer variera beroende på vilken sektor du arbetar inom, som detaljhandel eller B2B-försäljning.

Om din arbetsplats saknar kollektivavtal kan din minimilön regleras av det individuella anställningsavtalet. Därför är det viktigt att förhandla fram en rimlig lön redan från början.

Lägsta lön för säljare

Vilken den lägsta lönen för säljare är beror oftast på erfarenhet, kompetens och arbetsuppgifter. Ibland kallas det för grundlön – alltså den lönen du går in på när du är ny i branschen. En junior säljare som arbetar i butik kan ha en annan lägsta lön än en erfaren B2B-säljare. Kollektivavtal kan ge vägledning kring lägstanivåer för löner, men det är också viktigt att förstå att lön kan variera baserat på faktorer som provision, bonus och andra förmåner. Vill du få koll på vad lönerna brukar ligga på kan du läsa vår artikel och få reda på om du har rätt lön som säljare.

Om det finns kollektivavtal

I kollektivavtal som omfattar säljare benämns minimilön oftast som “grundlön”. Detta är den lägsta ersättning som arbetsgivaren kan betala en säljare som är ny och oprövad i yrket. Lägsta lön kan variera mellan olika kollektivavtal beroende på bransch och arbetsuppgifter. För att ta reda på vad som gäller för din anställning, behöver du kontrollera löneavtalet för din sektor.           

Om det inte finns kollektivavtal

På arbetsplatser utan kollektivavtal finns ingen garanterad lägsta lön. Det innebär att det är upp till dig att förhandla om din lön vid anställning och för att vara säker på att du får en rimlig ersättning. Du kan kolla upp vad andra inom din bransch tjänar hos SCB eller ta hjälp av vår egen lönestatistik för säljare. Som medlem i Säljarnas Riksförbund kan du få rådgivning och stöd kring din lön och rättigheter.

Tips inför förhandling

Att förhandla om sin lön är en av de viktigaste delarna i anställningsprocessen. Här är några tips för att få en bra minimilön som säljare:

  1. Gör research om genomsnittliga löner och lägstanivåer för din roll
  2. Samla argument som stärker din position, som tidigare försäljningsresultat, erfarenhet och utbildning
  3. Förutom grundlönen, förhandla om förmåner som bonusar eller tjänstebil

För redan anställda är det möjligt att förhandla upp lönen årligen under lönesamtalet. Ta del av våra bästa tips inför lönesamtalet i vår artikel.

Ta hjälp av Säljarnas Riksförbund

Som medlem i Säljarnas Riksförbund får du stöd och vägledning i frågor som rör din lön och dina arbetsvillkor. Vi hjälper dig att förstå vad som är en rimlig lön för ditt arbete och erbjuder expertråd inför lönesamtal och anställningsförhandlingar.