Du har rätt till semesterersättning vid sjukskrivning upp till 180 dagar under intjänandeåret. Begränsningar gäller den sammanlagda frånvarotiden under varje intjänandeår. Frånvarotiden räknas kalendariskt, det vill säga även lördagar, söndagar och andra helgdagar. All sjukskrivning är semestergrundande.
Hur beräknas semesterlön vid sjukskrivning?
Varje intjänandeår har arbetstagaren rätt till 180 dagars semestergrundande frånvaro (så kallad prioriterad frånvaro). Vid beräkning av semesterlön vid sjukskrivning används ofta sammalöneregeln, det innebär att du behåller din ordinarie lön under semestern, plus ett semestertillägg. Detta gäller även om du varit deltidssjukskriven – semesterlönen under sjukskrivning baseras på den lön du skulle ha haft om du arbetat fullt ut.
Kom ihåg att frånvaroperioden räknas i kalenderdagar, inklusive helger och röda dagar. Det är också viktigt att känna till att om sjukskrivningen beror på en arbetsskada, finns ingen tidsbegränsning för hur länge frånvaron är semesterlönegrundande.
Under tiden du är sjukskriven sparas dina semesterdagar och kan tas ut när du återgår i tjänst. Om du har varit sjukskriven i mer än 180 dagar under ett intjänandeår är frånvaron inte längre semestergrundande och det påverkar hur många betalda semesterdagar du har kvar när du återgår i arbete. Semesterlönen och semesterledigheten sparas och tas ut när arbetstagaren återkommer i tjänst.
Du har även rätt att bli sjukskriven under semestern och i stället spara dina semesterdagar till ett senare tillfälle. Det kräver att du meddelar din arbetsgivare så snart som möjligt och om du är sjuk längre än sju kalenderdagar behöver du även styrka frånvaron med ett läkarintyg.