Förskottslön

Fråga:

Förskott på lön – Vad gäller?

Jag funderar på vilka regler som gäller vid förskott på lön. Jobbar som provisionssäljare på ett svenskt familjeföretag. De första sex månaderna hade jag garantilön. Men pga semestertider blev min försäljning inte så bra i juni och augusti. Min garantilön togs bort en månad tidigare eftersom man ansåg att jag inte följde företagets aspirantregler som jag var anställd efter. När jag började min anställning fick jag en förskottslön på 7 500 kronor. Dessa pengar kommer at kvittas om jag är anställd mer än fem år, i annat fall dras den på min slutlön. Men beloppet drogs av min lön efter sommaren. Får man göra så? Jag är fortfarande anställd men på 100% provision. Jag menar att den semesterlön som jag tjänat in under tiden jag varit anställd täcker det förskott jag fått om det var aktuellt att avskeda mig.

Svar

Som jag ser det strider dragningen av förskottet på lönen mot vad som avtalats, ni hade ju kommit överens om att dra mot slutlön. I så fall strider dragningen av förskottslön mot gällande regler om kvittning av lön som betyder att det kan komma ifråga om rätt för skadestånd till dig för den felaktiga (och förtida) dragningen.

Har du frågor kring anställningsavtalet? Vi hjälper dig läsa det finstilta! Skicka in ditt avtal för granskning på Avtalskollen.