Försäljning

Topp-säljcoachen: ”Det handlar inte bara om att komma igång efter semestern utan att hela tiden hålla sig vaken.”

2023/08/16

Bildrättighet Jerry Månsson.

På Linkedin dyker det upp några tips från Jerry Månsson, Sales Expansion Specialist på Adviser Partner om hur du kommer igång med försäljningen igen efter semestern. Läs om hur han gör för att hålla farten uppe och inte bli en “fat cat”!

Efter fjärde knäoperationen på kort tid insåg Jerry Månsson att hans dröm om att som proffs få spela i Premier League aldrig skulle kunna bli verklighet. Han hade ingen direkt utbildning och hade fram till där på operationsbordet bara haft en plan – att satsa på fotbollskarriären.

En vän som är en riktig entreprenör tog mig under sina vingar, berättar Jerry. Han sa, ”Jag tror försäljning skulle passa dig bra.” Och så blev det. Detta är nu 20 år sedan. Jerry började ”lyfta lur” och gick den hårda, långa vägen till den position han har idag som Sales Expansion Specialist på Adviser Partner där han dagligen hjälper säljteam, försäljningschefer och företag att öka sin försäljning.

 • Jag började med att ringa kalla samtal och kände att jag hade lätt för att få förtroende och prata med dem jag ringde upp. Sen avancerade jag till Key Account Manager och produktägare, berättar Jerry. 

Efter ett tag kände Jerry att han ville jobba mer med ledarskap och sökte och fick jobb som försäljningschef. Sen blev det mer ansvar, större budget och titeln försäljningschef byttes ut till försäljningsdirektör och senare även vd.

”Ödmjukt insåg jag att det fanns mycket jag kunnat göra bättre”

Efter ett antal år som försäljningschef och vd kände Jerry att utmaningarna var borta. Han tog då steget till att bli egen och gå in som partner hos Adviser Partner. 

 • Under onboardingen fick jag ta del av allt deras material, som är baserat på alla kunder de haft genom åren och alla försäljningschefer de coachat. Ödmjukt insåg jag att det fanns mycket jag kunnat göra bättre under min egen tid som försäljningschef.
  Jag var visserligen duktig på att leda team men i rollen som försäljningschef behöver du hjälp och stöttning. Men det såg jag inte när jag var mitt i rollen. Då hade jag fullt fokus på att öka försäljningen, vara mentor och stötta mitt team. Nu hjälper jag andra försäljningschefer att bli bättre på sitt jobb baserat på mina egna erfarenheter! säger Jerry.

8 av 10 har ingen säljstruktur

Jerry får ofta uppdrag att säljträna olika team för att de ska öka sin försäljning. Han börjar alltid med att ställa några frågor för att förstå vad kunden egentligen behöver.

 • Hur ser säljorganisationen ut?
 • Vem gör vad?
 • Vem får sälja vad?
 • Hur ser säljprocessen ut?
 • Är säljprocessen nedskriven och har alla förstått den?
 • Vilka nyckeltal jobbar ni med?

Jerry uppskattar att han i 8 fall av 10 måste börja med att skapa en struktur.

 • Jag kan fråga vd:n eller försäljningschefen vem som säljer och få svaret: ”Det gör vi allihop.” Då måste vi börja med att skapa en säljstruktur. Sen kan vi säljträna!
  Även stora organisationer kan ha dålig säljstruktur. Kanske har de omorganiserat eller köpt upp nya bolag som påverkat säljorganisationen. 

Många tar semester från typ allt

Vi frågar hur sommaren har varit och Jerry säger att den bestått av god mat och dryck men också träning.

 • Många tar semester från typ allt istället för att unna sig lyxen att kunna ha tid att träna och laga bra och nyttig mat, säger Jerry. Om man håller igång även under semestern så blir inte återgången till vardagen lika svår.
  Träningen gör att jag mår bra. Tyvärr blir det ingen fotboll längre utan jag satsar på crossfit, rörlighet, yoga och styrketräning.

Jerrys fem tips på hur du kommer igång med försäljningen igen efter semestern

1. Om du inte tränat under din semester, planera in träningspass direkt i din kalendern. Du skapar ett mindset som säger till din kropp att det är hög tid att rensa ut latmasken och slå på jobbfokus.

2. Lägg om kosten så att du ger dig själv en chans att rensa ut lite av allt du samlat på dig under semestern.

Periodisk fasta kan jag starkt rekommendera i kombination med en lagom balans av rätt kost. I mitt fall betyder det 16 timmar där jag bara dricker vatten och kaffe. Vanligtvis är detta mellan klockan 20 på kvällen fram till klockan 12 nästa dag. Därefter har jag ett ”ät-fönster” på åtta timmar där jag får äta och dricka som vanligt.

3. Har du satt mål för hösten 🤔? Se till att plocka upp dem och se till att finslipa detaljer för dina satta mål och korrigera dessa om det behövs.

4. Prioritera din sömn ✅ ! Har du svårigheter att sova så är periodisk fasta ett bra verktyg som kan hjälpa dig att sova bättre. Det ger din kropp en möjlighet att återhämta sig och rensa ut gamla celler. Hur mycket sömn man behöver är individuellt men att sova mellan klockan 23 och 06 ger sju timmar vilket är bra.

5. Förläng känslan av semester, fyll din kalender med roliga grejer att se fram emot på kort och på längre sikt. Kanske boka in en skön resa över jul och bjud in vänner på middag redan till helgen. Om du känner dig glad säljer du bättre!

Så håller ni er vakna

Många säljorganisationer börjar hösten med en kickoff. Det ger en bra start!

 • Gå igenom budget och mål och se till att fira alla segrar och affärer löpande på era säljmöten under hösten! säger Jerry. Spela upp någon pepp-låt när resultaten presenteras och när säljare som sålt för en viss summa lyfts fram, ha bra priser och belöningar. Alla vill få uppskattning för det man gör. Och glöm inte bort att ringa i säljklockan!
  Låt säljarna ta del av säljsiffror och resultat varje vecka och se till att de har koll på nyckeltalen och hur de ligger till. Då håller ni farten uppe och även säljarna som redan är nära att nå sin budget hålls vakna och motiverade. Vi kör detta på Adviser Partner, berättar Jerry, och även om vi är 30 partners som egentligen alla redan nått sina säljmål håller våra regelbundna fysiska möten oss på tårna och inte slappa till oss som ”fat cats”.

Ditt jobb ska utveckla dig, utmana dig, och vara roligt. Så ge dig själv bästa möjligheten att få ut dessa delar av ditt nuvarande yrke, avslutar Jerry.

Mer om Jerry Månsson här.