Säljare mitt i karriären – säkra din framtid i 6 steg

2018/03/09

Hur mån är du om att skapa de bästa förutsättningarna för framtiden? Med köp av lägenhet, potentiellt familjeliv och pensionssparande (ja, du är ung men det gäller att komma igång tidigt) runt hörnet är det en god idé att börja planera. Här delar vi med oss av 6 viktiga saker att tänka på inför framtiden!

1. Släpp prestationsångesten

I en ständig jakt på resultat kan det vara svårt att skapa distans till jobbet. Som säljare är du i regel en mycket driven och ambitiös person. Du sätter höga mål och jobbar aktivt för att nå dem, ibland till varje pris. Glöm inte bort att samtidigt vara lyhörd och lyssna på din kropp. Den ska trots allt vara i god form att prestera i många år framöver – både psykiskt och fysiskt! Ta det med måtta, ett jobb är trots allt bara ett jobb. Provisionen må vara viktig, men den är inte allt. God hälsa i kombination med ett sunt förhållningssätt till arbetet leder allt som oftast till framgång! 

2. Ha koll på konkurrensklausuler 

Konkurrensklausuler, som ska hindra anställda från att knycka kunder när de byter jobb, blir allt vanligare i säljavtal. Tänk på detta innan du skriver under ett avtal, särskilt om du är ung och i början av karriären! Idag värdesätter företag sina kundrelationer mer än någonsin – och konkurrensklausuler börjar smyga sig ner i hierarkin av anställda. Om du inte är uppmärksam riskerar du att bli utelåst från arbetsmarknaden när du byter jobb. Så släng ett extra öga på avtalet innan du skriver under, eller be en jurist om hjälp.

3. Förhandla din provision 

Ta dig tid att förhandla villkoren för din rörliga lön. Vad händer med avtal som slutits före semester, sjukdom eller föräldraledighet och utgår under frånvaron? Och räknas dina procent av försäljningen på brutto- eller nettolönen? Det är inte helt ovanligt att parterna har olika uppfattningar om vad som gäller här. Men lönen får inte lämnas åt slumpen! Du skulle aldrig skriva på ett anställningsavtal där den fasta lönen inte angavs i siffror på avtalet, eller hur? Rörlig lön går inte alltid att ange i kronor, därför måste du säkra upp med tydliga villkor. Det absolut viktigaste att förhandla om är vilket moment som är provisionsgrundande – är det avtalsslut, leverans, fakturering eller när kunden betalat? Klargör detta.

Är det verkligen nödvändigt att ha både fack, a-kassa och inkomstförsäkring? Yes! I det här blogginlägget berättar vi hur en inkomstförsäkring kan rädda dig från att tvingas leva på halva nettoinkomsten mellan jobb. 

4. Tjänstepension, tjänstepension, tjänstepension

Det slås larm om att pensionssystemet är underfinansierat, pensionsåldern ska sänkas och fattigdomen bland äldre ökar. Faktum är att det inte längre är självklart att man kan förlita sig på den allmänna pensionen. Pensionssparande kan vara ett osexigt ämne, speciellt om man är mitt i karriären och framgångsrik i sitt arbete. Har du också lämnat det orangea kuvertet oöppnat på byrån i hallen – eller har det åkt rakt ner i pappersinsamlingen? Idag föredrar många att säkra framtiden genom individuellt sparande. Men varför måste ena alternativet utesluta det andra? Har du självdisciplin att spara tillräckligt mycket pengar för framtiden? Kör på! Men gör det vid sidan av ditt tjänstepensionssparande.

5. Våga byta jobb

Man drar sig ofta för att byta jobb, särskilt om man är en framgångsrik säljare som redan kommer upp i höga belopp hos sin nuvarande arbetsgivare. Varför byta när man är nöjd? Vi vill påstå att gräset ibland faktiskt är grönare på andra sidan. Du kan ofta få bättre villkor, både i fråga om provision och tjänstepension, hos en ny arbetsgivare. Efterfrågan på duktiga säljare är stor! Om du kan redovisa din provisionsbaserade inkomst för framtida arbetsgivare har du ett kanonläge att öka den fasta delen av lönen.

6. Gå med i fack och a-kassa 

Här har vi det enklaste sättet att trygga framtiden. A-kassan skyddar dig om du hamnar mellan jobb, facket ger dig tillgång till rådgivning under anställningen och kombinationen av båda ger dig rätt till inkomstförsäkring! Ett fackförbund är dessutom ett forum för nätverkande där du kan utbyta erfarenheter med människor från samma bransch. Som säljare har du ett individualistiskt jobb, som ofta inkluderar mycket resande och mindre tid för arbetskamrater. Saknar du branschkollegor i jobbet? Låt facket bli ditt komplement!

Vi får ofta frågan “vad är egentligen skillnaden mellan fack och a-kassa?”. I “Säljarens guide till a-kassa och fackförbund” reder vi ut detta en gång för alla!