Juridik

“Jag kraschade efter utbildningen”

2018/10/03 • Linda Newnham

Sedan publiceringen om Arndts Sales Academy har det kommit in mängder av mejl från tidigare studenter – med liknande upplevelser. Vi får även frågan ”var det verkligen så illa?”. Här är två mejl/insändare från ungdomar som hört av sig. Av hänsyn till dem är de anonymiserade. Läs och döm själv.

”Vi var övervakade”

”Hej! Jag gick klart Arndts Sales Academy för något år sen.

Jag lyssnade mycket på Businesspodden innan jag började, och såg upp till Michael och Josef som driver podden. Jag blev inspirerad av det liv som framgång skulle kunna ge mig. 

Men bara några dagar in i utbildningen började min bild av Micke som lärare svaja. Som så många gånger innan stod Micke längst fram i klassrummet och berättade för oss hur viktigt det är att vara positiv och att alltid vara bättre än alla andra. ‘Det är vad som kommer få er framgångsrika’, sa han. En av killarna längre bak i klassrummet, vi kan kalla honom Erik, ifrågasatte det Micke precis sagt om vägen till framgång. Istället för att öppna upp för en diskussion så bad Micke Erik att ta ett varv runt huset och fundera på om han verkligen platsade på skolan. Erik gick ut. Han kom tillbaka efter en stund, tog sina saker och gick. Efter det använde Micke honom som exempel varje gång han pratade om misslyckanden.

Flera gången förklarade han för oss hur dåligt det skulle gå för Erik eftersom han skulle bli svartlistad av alla företag i hela Stockholm. Micke berättade att hans kontaktnät sträckte sig långt utanför Stockholmsgränser och ingen kommer att anställa Erik efter detta. Jag trodde såklart det Micke sa…

Cirka 1/3 av  alla elever hoppade  av utbildningen i förtid. De flesta eleverna valde inte själva att sluta utan fick ’sparken’. En tjej fick sluta för att hon inte kom upp i tillräckligt många samtal per dag. Allt var en tävling, och den som inte hann med åkte ut. Vissa åkte ut för att de inte fortsatte försöka sälja till en kund som redan tackat nej fyra gånger. 

Alla samtal vi ringde spelades in, och nästan varje dag valde lärarna ut ett par samtal som vi skulle lyssna på tillsammans. Alltid minst två, ett bra och ett dåligt. Jag fick alltså sitta inför en helklass och lyssna på mig själv när jag misslyckades i högtalare. Sen fick alla i klassen komma med feedback på varför det gick dåligt. Många gånger var det samma personer som valdes ut. För att dra några korta exempel så var det väldigt mycket favorisering av elever: Man fick inte gå på toa under tiden vi skulle ringa (ibland 4 timmar i sträck) och vi var hela tiden övervakade. Vi var även tvungna att delta på ALLT skolan hade planerat, exempelvis träning kl. 06.00 på ett gym i stan. Jag bor själv ganska långt ifrån skolan. När vi hade morgonträning gick jag upp kl. 03.30 för att ta mig kommunalt till gymmet. Vissa dagar var det även föreläsningar kvällstid, så jag kunde gå komma hem kl. 22.30. Men om man tog upp det här med skolan, så fick man som svar att det är sånt man måste göra för att bli framgångsrik. Jag gjorde precis allt de bad mig om, jag kom in oavsett hur jag mådde, jag ställde alltid upp när något skulle göras, jag vann flera tävlingar för att jag ringde flest samtal… 

Jag klarade skolan och fick mitt diplom. När jag två veckor senare skulle ut på arbetsmarknaden, så kraschade jag och blev sängliggande i tre månader. Jag kunde inte skriva en enkel mening, för att jag var så psykiskt trött. När jag ett år senare började må bättre och började söka jobb inom sälj igen så hittade jag mitt drömjobb! Allt jag behövde var en bra referens från skolan – men skolan vägrade – så jag fick inget jobb.  

De lovade mig hela världen, att jag skulle kunna få allt jag ville bara jag gjorde  som de sa, men efter allt mitt hårda jobba så fick jag ett papper. Ett papper som ingen står bakom. Ingen går i god för det jobb jag lagt ner och de stora framgångarna jag blev lovad har jag inte fått ta del av. 

”Varför slösa bort ett halvår av sitt liv?”


”Jag hoppade på Arndts Sale Academy, men lämnade utbildningen då jag insåg vad vi fick göra. Under dagarna var vi på kontoret från kl.07:00–17:00. På morgonen hade vi föreläsningar, men resten av dagarna bestod av att ringa till företag och personer och få dem att komma till Arndts möten och andra föreläsningar. Vi ringde alltså från våra personliga telefoner, var tvungen att ladda ner en app som kostade ca 200  kr för att spela in våra samtal och sedan skicka fakturor till de vi pratat med för att de skulle komma på dessa möten. Vi skulle enligt Arndt inte utbildas till telefonförsäljare, men allt vi gjorde var att jobba med telefonförsäljning. Dock utan lön.

Flera av dem jag lärde känna gick hela utbildningen, men fick därefter gå tillbaka till sina gamla jobb, som ICA etcetera eftersom Arndt inte kunde hitta arbete till dem som han lovat.  
Man slösade alltså sex månader av sitt liv på att ringa till företag och dra in pengar åt Arndt utan att själv få ersättning.
När jag väl valde att lämna Arndt’s Sales Academy fick jag ingen bra respons av ledningen på skolan. De sa att jag aldrig kommer kunna jobba som säljare och aldrig kommer att lyckas.

Jag tror att de som rekommenderar utbildningen till sina vänner har blivit manipulerade till det, för vem vill jobba gratis 10–12 timmar per dag i ett halvår för att sedan inte ens få ett jobb inom det område man vill? Ingen!”