Övertid regleras både i arbetstidslagen och i kollektivavtal, för att du som anställd ska ha en rimlig balans mellan arbete och fritid. Det finns gränser för hur mycket övertid du får jobba under en viss period, särskilda regler kan gälla beroende på din arbetsplats och bransch.
Här går vi igenom vad som gäller så att du kan känna dig trygg med att övertidsarbetet sker korrekt och rättvist.
Regler för övertid
Enligt gällande regler måste övertidsarbete beordras av arbetsgivaren i förväg eller godkännas i efterhand och det får inte schemaläggas. Särskilda skäl, som oförutsedda händelser, måste ligga till grund.
Det finns ingen fastställd tidsfrist för hur långt i förväg arbetsgivaren måste meddela om beordrad övertid; det kan ske med kort varsel, ibland så lite som en timme innan. Vid akuta behov kan arbetsgivaren beordra övertid för kvälls- eller helgarbete samma dag.
Hur mycket övertid får man jobba per månad?
Arbetstidslagen reglerar hur mycket övertid som får arbetas per månad. Enligt lagen får övertid tas ut med högst 48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar under en kalendermånad, men totalt sett högst 200 timmar per kalenderår. Om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats kan detta medge viss avvikelse från reglerna. Kontrollera vad som gäller för just din arbetsplats.
Hur mycket övertid får man jobba per vecka?
Hur mycket övertid du får arbeta per vecka regleras av arbetstidslagen. Den sammanlagda arbetstiden, tillsammans med övertid, får inte överstiga 48 timmar i genomsnitt per sjudagarsperiod under en fyramånadersperiod. Det innebär att du exempelvis kan arbeta 60 timmar en vecka och 20 timmar nästa, så länge genomsnittet för perioden följer lagens gränser.
Vid kollektivavtal
Arbetsgivaren är skyldig att föra journal som visar jourtid och övertid. Enligt kollektivavtal får arbetsgivaren vanligtvis kräva högst 150 timmar allmän övertid per kalenderår och anställd. Vid särskilda skäl föreligger kan ytterligare 150 timmar övertid beviljas, men detta kräver godkännande från facket.
Eftersom reglerna för övertid kan variera beroende på kollektivavtalet, är det viktigt att alltid kontrollera vad som gäller för just ditt avtal. Särskilt begränsningsperioderna kan förhandlas om i lokala överenskommelser.
Övertidsersättning
Reglerna för övertidsersättning styrs inte av lag utan av ditt anställningsavtal eller kollektivavtal som facket förhandlat fram. Kompensation betalas endast ut när det handlar om beordrad övertid av din chef. För vissa yrken med flexibla arbetstider kan övertidsersättning vara bortförhandlad och ersatt med förmåner som högre lön eller extra semesterdagar.
Bli medlem i Säljarnas
Som medlem i Säljarnas får du professionellt stöd när du har frågor och funderingar om din anställning och om din arbetsgivare följer reglerna för övertidsarbete. När det kommer till frågor om anställningsavtal, löneförhandling eller arbetsrätt, står vi vid din sida. Dessutom får du tillgång till medlemsförmåner som inkomstförsäkring.