Har du problem med magen? Du är inte ensam. Ofta är det stressens fel, men det finns en hel del du kan göra för att slippa känna dig uppsvälld och ha ont.
m du reser i tjänsten vet du problemet. Att hitta en toalett på momangen. Ibland kan bara tanken på ett kundmöte eller en taxiresa skapa magknip i sig eftersom du är rädd att inte hinna till toaletten i tid. Dessutom är det svårt att få i sig rätt sorts mat när man skyndar runt på stan eller är bortrest. Det blir en bulle i farten vilket ökar på problemen.
Sofia Antonsson är specialist på magbesvär och en av dietisterna bakom den digitala IBS-behandlingen Belly Balance. Hon betonar vikten av planering när man lider av magbesvär.
– Det handlar om att ta med sig ett ägg eller en banan i väskan så att man slipper gå och köpa något som inte är bra för magen. Det är också viktigt att tänka på sitt ätbeteende, att inte slänga i sig maten och att tugga ordentligt. Matsmältningen blir lidande när man stressar, därför är det viktigt att man kan slappna av medan man äter.
Enligt Sofia Antonsson har väldigt många människor problem med magen.
– Man räknar med att 15–20 procent lider av IBS, orolig tarm. Lägger vi till halsbränna och magkatarr är vi uppe i närmare hälften av befolkningen.
Magbesvären kostar inte bara i lidande, utan även i pengar. I en kanadensisk studie för några år sedan följde forskarna drygt 1 500 IBS-patienter under ett år för att bland annat ta reda på hur deras magbesvär påverkade arbetsproduktiviteten. Resultatet var nedslående. Studien visade att magproblemen ledde till att försökspersonernas produktivitet på jobbet sjönk med mer än en tredjedel.
Alla magproblem går inte att bota och det finns sällan en quick fix för att bli fri från besvären. Men du kan ändå göra en hel del för att lindra obehaget och i vissa fall bli helt frisk.
– Det handlar om ett systematiskt arbete med kosten samt att ta itu med stressen i sitt liv, säger Sofia Antonsson. Stress och kost påverkar tarmfloran mycket mer än många tror.
Här är tre av de vanligaste magproblemen och Sofia Antonssons råd om vad du kan göra åt dem:

BS – orolig tarm
Irriterad, orolig tarm och uppblåst mage – eller IBS (irritable bowel syndrome) som sjukdomen kallas – är så vanligt att det klassas som en folksjukdom.
Symtomen varierar: gasbildning, uppsvälld mage, kramper i magen. En del med IBS har diarré, andra förstoppning och några har både och, fast i olika perioder. IBS är en så kallad funktionell tarmsjukdom, det vill säga att det bara går att ställa diagnos genom att utesluta andra sjukdomar och utifrån symtomen, inte via prover. Många med IBS vaknar besvärsfria på morgonen, men ju längre dagen går desto mer krånglar magen. På kvällen är magen rejält uppsvullen. En del vågar knappt gå ut av rädsla för att inte hinna till en toalett i tid.
– IBS och stress hänger ihop, säger Sofia Antonsson. Därför måste man få bukt med stressen för att få ordning på magen.
En kombination av kostbehandlingen FODMAP – att man utesluter de kolhydrater som jäser i magen – och antistressbehandling har visat sig vara den mest effektiva behandlingsmetoden.
Målet är inte att äta enligt FODMAP hela livet, utan att kunna lägga tillbaka så många livsmedel som möjligt.
Halsbränna
Halsbränna beror på att den övre magmunnen inte kan hålla tätt och att magsaft och osmält mat från magsäcken då släpps igenom upp till matstrupen. Många upplever en svidande, brännande känsla mitt i magen eller i bröstet. Så många som cirka 25 procent av Sveriges befolkning upplever återkommande halsbränna. Det är oftast ofarligt och brukar gå över av sig själv. Den som har stora problem bör däremot söka vård. Magsaften innehåller starkt frätande syror som kan skada slemhinnan i matstrupen och på sikt orsaka inflammation i matstrupen.
– I många fall kan man själv åtgärda besvären genom att undvika sådant man misstänker har orsakat halsbrännan, säger Sofia Antonsson. Det kan vara stora mängder mat, oregelbundna måltider, för mycket kaffe, alkohol eller fet mat. Det handlar om att experimentera sig fram. Det finns syrahämmande preparat som man kan prova, men dessa ska endast användas kortvarigt. Det finns också teorier om att obehag från den övre delen av magen kan komma av för låg produktion av saltsyra i magsäcken. En del patienter som jag träffat under åren har istället provat preparat som innehåller saltsyra och har på så sätt fått bukt med problemen.
Magkatarr
Alla med halsbränna har inte magkatarr, men halsbränna är ett vanligt symtom bland dem som har det. Den med magkatarr känner ofta ett obehag i mellangärdet. Andra vanliga symtom är rapningar, illamående eller att man blir mätt redan efter några tuggor.
Om du misstänker att du har magkatarr är det viktigt med en ordentlig läkarutredning. Enligt Sofia Antonsson behöver den som lider av mag-katarr ofta få bukt med en stressig tillvaro.
– Liksom vid halsbränna bör den som lider av magkatarr först och främst se över kosten och livsstilen, säger Sofia Antonsson. Stress påverkar hela kroppen och därmed också produktionen av matsmältningsvätskor, men det verkar vara individuellt hur olika personer påverkas av detta. När miljön i magsäcken inte blir tillräckligt sur kan det leda till sämre matsmältning, men också till att bakterier slinker förbi och kommer ner i tarmsystemet där de sedan orsakar besvär.
Text: Lotta Byqvist