Det finns ingen lag som säger att en arbetsgivare måste tillhandahålla friskvårdsbidrag till sina anställda, men någon form av hälsofrämjande insats erbjuds ändå på de flesta arbetsplatser. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att ta ett beslut om friskvård. Viktigt är att alla anställda ska ha samma villkor och möjlighet att ta del av bidraget för aktiviteter som ökar välbefinnandet och hälsan hos medarbetarna.
Skatteverkets regler om friskvård
För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt har Skatteverket beslutat att det ska vara av ett mindre värde, med en maxgräns på 5000 kronor per år. Summan ska användas för aktiviteter som motion och enklare friskvård. Om bidraget överstiger 5000 kronor beskattas hela beloppet och arbetsgivaren är ansvarig för att hantera beskattningen.
Skatteverket ger arbetsgivaren frihet att tolka vad som omfattas som friskvård så länge det främjar hälsan och inte bryter mot grundprinciperna för skattefrihet.
Vad kan det användas till?
Friskvårdsbidraget kan användas till flera olika aktiviteter som syfte ska hjälpa de anställda att öka hälsan. Det innebär motion som träning men även förebyggande behandlingar som är avstressande och motverkar stelhet. Du kan också använda bidraget för exempelvis kostrådgivning och rökavvänjning. Det finns ingen komplett lista på vad som ingår i friskvårdsbidraget då det är upp till varje arbetsgivare att bestämma.
Nedan hittar du aktiviteter och behandlingar som ofta godkänns.
Sporter
De flesta sporter och lagsporter brukar ingå. Undantaget gäller ofta ridning, golf, segling, dart, biljard och e-sport. Varför det inte ingår beror ofta på att det kan vara riskfyllt eller inte innebära tillräckligt med motion.
Anmälningsavgifter
Ska du delta i ett motionslopp, exempelvis vasaloppet kan bidraget ofta användas till att betala anmälningsavgiften.
Behandlingar
Många behandlingar som är avstressande eller lindrar ömhet i kroppen godkänns som friskvård. Det handlar ofta om fotvård, massage, akupunktur eller besök hos naprapat. Tjänster utan motion ska inte överstiga 1000 kronor per tillfälle.
Prenumerationer eller årskort
Har du årskort på ett gym eller en prenumeration av mobilapp eller onlinetjänst som rör träning eller hälsa omfattas det normalt av friskvårdsbidraget.
Tillbehör
Vissa arbetsgivare godkänner även inköp av tillbehör som kan underlätta träning och motion. Det handlar ofta om bidrag till att köpa en cykel att pendla med istället för att ta bilen eller köpa nya skor till gymmet eller annan fysisk aktivitet.
Vad ingår inte?
Exakt vad som inte godkänns är svårt att säga då det är upp till arbetsgivaren. Men vissa saker är det väldigt få arbetsgivare som godkänner.
Medlemsavgifter
Själva medlemsavgiften i ett gym eller liknande brukar inte ingå eller godkännas.
Sjukvård
All typ av sjukvård som patientavgift eller besök på privatmottagning ingår inte i friskvården. Om skadan är arbetsrelaterad ska arbetsgivaren stå för kostnader av rehabilitering eller behandling genom företagshälsovården Men det omfattas inte av friskvårdsbidraget.
Skönhetsvård
Med detta innebär behandlingar som inte verkar avstressande eller direkt främjar din hälsa. Det kan handla om behandlingar som Botox, hårborttagning eller olika typer av ansiktsbehandlingar.
Köp till annan än dig själv
Det är du själv som ska nyttja bidraget, inte dina barn eller liknande.
Hur betalas det ut?
Friskvårdsbidraget betalas vanligtvis ut efter att du har lämnat in kvitton eller underlag för godkända friskvårdsaktiviteter till din arbetsgivare. Bidraget betalas sedan ut som en skattefri ersättning, ofta på din nästa lön.