Karriär

Försöker du ta din chefs jobb?

2022/03/29 • Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist, Grundare av Försäljningschefen Patrik hjälper individer och företag att öka sin försäljning och vinst. Han har över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD på flera snabbväxande bolag. www.forsaljningschefen.se

För många år sedan anställde jag en person som under intervjun förklarade att hans ambition var att ta över mitt arbete. Det var en av de bättre rekryteringar jag gjort. Han bidrog kraftigt till både min och företagets utveckling. När jag drygt ett år senare slutade tog han över mitt jobb.

Sedan dess har jag alltid försökt anställa personer som vill ta mitt jobb. Jag har också uppmuntrat mina medarbetare att sätta sig in i sin chefs utmaningar och fundera på hur de skulle göra jobbet om de hade det.

Många sätter ett likhetstecken mellan att göra karriär och att bli chef. Jag vill därför poängtera att det inte är meningen med övningen. Karriär kan du göra på en mängd olika sätt. Du kan bli specialist, ta hand om ett mer utmanade segment, vara kvar i din nuvarande roll och utvecklas där eller kanske helt byta inriktning och börja i en annan roll.

Oavsett vad du har för ambition ser jag att du har nytta av att mentalt försöka ta din chefs jobb. Du måste tänka större och att tänka större har du nytta av oavsett vad du tar dig för. Du kommer också att med tiden se saker i ett annat sammanhang och på så sätt kunna ta bättre beslut i ditt dagliga arbete. Rätt chef kommer också att se detta som något positivt, då han eller hon kan delegera mer vilket får dig att växa och samtidigt frigör tid för chefen att försöka ta sin chefs jobb.

Slutligen är det positivt för företaget du arbetar för. Det betyder att det finns personer som är redo att kliva fram och ta större ansvar. Det gör att företaget ökar sin förmåga att växa vilket ger dig både ett säkrare arbete och större möjligheter till utveckling.

Försöker du ta din chefs jobb?