Kundmötet

Du tjänar på att anpassa dig

2022/03/30 • Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist, Grundare av Försäljningschefen Patrik hjälper individer och företag att öka sin försäljning och vinst. Han har över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD på flera snabbväxande bolag. www.forsaljningschefen.se

Ett mycket vanligt råd som ges av experter och profiler i olika branscher är ”Var dig själv!”. Det låter i grunden jättebra. Allt går helt enkelt bra om jag är mig själv.

Men är det så enkelt och är det egentligen ett bra råd? Låt oss ta ett exempel. Jag pratar i grunden fort, enligt vissa väldigt fort. Jag går fort och i de flesta sammanhang är jag rätt snabb, så har jag varit sedan jag var barn. Att allt går snabbt betyder för mig i allra högsta grad ”att vara mig själv”.

Tidigt i min karriär fick jag dock från flera bra personer feedback om att jag verkade stressad och även kunde stressa upp andra. Jag känner mig sällan stressad och att vara snabb är inget utslag av stress utan ett djupt sittande personlighetsdrag. Men, det är förstås inte bra att andra tror jag är stressad eller att jag får andra att känna sig stressade. I säljsituationer, som ledare eller när jag är ute och föreläser kan jag helt klart vinna på att uppfattas som lite lugnare.

“Att vara dig själv” är inte alltid bästa vägen till framgång

Hade jag nu gått på rådet ”Var dig själv” så hade jag fortsatt uppfattas som stressad och fått andra att känna sig stressade. Nu är jag sedan länge medveten om detta och anpassar mig i de flesta situationer. Jag tänker på att prata lite långsammare, anpassa tempo utifrån mottagaren osv.

Betyder det att det är fel att jag har ett högt tempo? Absolut inte. Det är en utmärkt egenskap som hjälpt mig på många sätt genom livet. Inte minst när jag hamnat i tidsnöd, genom att jag hinner med väldigt mycket på kort tid.

Var stolt och glad över den du är. Var medveten om hur du kan dra nytta av den du är. Förstå samtidigt att du i en del situationer tjänar på att anpassa dig för att lyckas bättre.