Hälsa

Tränar du tillräckligt mycket?

2022/03/30 • Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist, Grundare av Försäljningschefen Patrik hjälper individer och företag att öka sin försäljning och vinst. Han har över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD på flera snabbväxande bolag. www.forsaljningschefen.se

De flesta är både medvetna och instämmer i att det är bra med fysisk träning för att må bra. Det finns sedan ett stort antal skolor när det gäller vad, hur och när du skall träna för bästa effekt. I många fall kan det till och med vara direkt motsägelsefulla råd och rekommendationer som ges gällande fysisk träning. En sak som jag uppfattar att alla är överens om är vikten av att träna regelbundet. Mig veterligen finns det ingen som rekommenderar att du skall träna ett par dagar per år och sedan inte träna mer.

Tittar vi på träning i yrkeslivet och specifikt träning inom försäljning är det dock precis så många gör. Man tränar ett par gånger per år och tror att det skall räcka för att skapa resultat. Det finns även skräckexempel där man har en grundträning och aldrig får träna mer under arbetstiden.

Kanske sitter du nu och tänker ”men jag tränar ju varje dag när jag är ute och säljer”. Då vill jag poängtera att det inte är träning i min värld. Träning skall ge något nytt och tänja gränserna, den skall även innehålla någon form av återkoppling och utvärdering så att du kan följa upp din träning.

Självfallet är jag inte ute efter att du skall träna åtta timmar per dag, det skulle inte fungera, precis lika lite som du skulle vara på gymmet eller i löpspåret åtta timmar per dag. Jag är snarare ute efter att du skall ta trapporna istället för hissen när du kommer på morgonen och tillbaka från lunchen.

Motsvarande träning kan vara att du testar en ny pitch när du bokar möten och spelar in samtalet och sedan lyssnar och utvärderar, alternativt får feedback av din chef eller kollega.

Det kan även vara att du inför det viktigaste kundmötet varje vecka kör igenom de viktigaste delarna av mötet tillsammans med en kollega på kontoret för att få feedback, vara bättre förbered och samtidigt träna din förmåga att göra presentationer.