Karriär

“Det var bättre förr”

2022/03/30 • Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist, Grundare av Försäljningschefen Patrik hjälper individer och företag att öka sin försäljning och vinst. Han har över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD på flera snabbväxande bolag. www.forsaljningschefen.se

Jag höll för rätt länge sedan en utbildning med en grupp säljare. Det gick på det hela taget bra. Det var en bra grupp, bra diskussioner och tillsammans omvandlade vi teori till konkreta aktiviteter och förändringar för att öka försäljningen.

Det var dock en man som stack ut. En ”det var bättre förr-person”. Alldeles för ofta blev jag tvungen att stanna upp för att hantera små utläggningar eller rena klagomål om hur det hade blivit sämre. Hur kunderna var bättre förr, produkterna, cheferna, ja i princip allt var bättre förr.

En person som denna kan förstöra en hel grupp och det är en delikat uppgift att ha en sådan person i en arbetsgrupp – som chef, när du skall utbilda dem och inte minst som kollega. Man vinner inget på att gå i klinch med personen samtidigt som man kan inte låta gruppen bli lidande av en person som sluta röra sig framåt och håller sig fast eller till och med kämpar för att gå bakåt.

I slutändan blev det rätt bra och övriga gruppen var nöjd. Personen i fråga var dock missnöjd vilket inte förvånade mig. Chefen och jag hade pratat om personen i fråga före och efter var vi nöjda med hur dagen fortlöpt. Just då var jag irriterad på honom för att han förstörde för sina kollegor och jag var irriterad på mig själv för att jag inte hanterade situationen ännu bättre.

Idag, långt senare har jag rört mig framåt och blivit bättre, hans kollegor och hans chef har rört sig framåt och blivit bättre. Personen i fråga fortsatte att prata om hur det var förr och önskade att det skulle förbli så. Världen och alla andra (nästan alla andra, det finns några fler som önskar att det var som förr) har dock rört sig vidare och blivit bättre.

Har allt blivit bättre? Absolut inte, men både i stort och i smått tenderar saker att bli bättre. Avgörande är ofta din inställning till förändring och din förmåga att hantera den. Världen kommer att förändras vare sig du vill eller inte. Allt från galaxerna i universum till cellerna i din kropp. Väljer du att kämpa emot och köra mantrat ”det var bättre förr” väljer du en återvändsgränd. För förr finns inte längre.

Mitt förslag är att du väljer en annan väg än återvändsgränden!