Hälsa

Skapa en god arbetsmiljö på arbetsplatsen

2024/05/27 • Beräknad lästid: 2 minuter

Genom att skapa en god arbetsmiljö på arbetsplatsen kan både fysiska och psykosociala risker minskas. Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret, men alla medarbetare är skyldiga att påtala problem, risker och möjliga förbättringar. Genom att följa regler och lagar om arbetsmiljö kan man tillsammans förebygga ohälsa och skapa en trygg och motiverande arbetsmiljö för alla anställda.

Medarbetarens ansvar i att skapa en bra arbetsmiljö

Enligt arbetsmiljölagen (kapitel 3, § 4) ska varje arbetstagare aktivt medverka och följa de föreskrifter och regler som finns. Det innebär att medarbetaren måste kommunicera eventuella brister i arbetsmiljön, inte kompensera för dem, och att omedelbart rapportera akuta risker. En bra arbetsmiljö är resultatet av allas engagemang och ansvarstagande.

Vad kan arbetsgivaren göra?

Arbetsgivaren har ett stort ansvar för att skapa och upprätthålla en bra arbetsmiljö. Detta innebär att regelbundet genomföra riskbedömningar och vidta förebyggande åtgärder. Arbetsgivaren bör också skapa och kommunicera tydliga rutiner för arbetsmiljöarbetet och följa upp rapporterade problem.

Fördelar med aktivt arbetsmiljöarbete

Ett aktivt arbetsmiljöarbete har många fördelar både för arbetsgivare och arbetstagare. Här är några av de främsta vinsterna:

  • Möjlighet att identifiera och åtgärda risker innan de orsakar skador
  • Förbättrade arbetsförhållanden för effektivare arbete
  • Ökad trivsel och engagemang på arbetsplatsen
  • Minskad risk för arbetsrelaterade sjukdomar och skador
  • Lättare att rekrytera och behålla medarbetare

Hur du hanterar en dålig arbetsmiljö på jobbet

Att hantera en dålig arbetsmiljö kan verka utmanande, men det är viktigt att agera för att förbättra situationen både för din egen och dina kollegors skull.

Ta upp problem och sök stöd

Ta upp problemen med din chef och föreslå konkreta lösningar. Var tydlig och saklig i din kommunikation. Om problemen inte åtgärdas kan du kontakta ditt skyddsombud för att få stöd och hjälp. Använd de resurser som företaget erbjuder, såsom HR-avdelningar eller interna arbetsmiljögrupper, för att lösa arbetsmiljöproblemen.

Sök extern hjälp vid behov

Om situationen inte förbättras trots dessa insatser, kan det vara nödvändigt att söka extern hjälp. Genom att bli medlem hos Säljarnas får du tillgång till juridisk hjälp för att hantera och förbättra arbetsmiljöproblem. Vi hjälper dig med allt från att identifiera och rapportera risker till att lösa konflikter med arbetsgivaren.