Sedan 2024 har visstids- och provanställningar fått tydligare riktlinjer. Här går vi igenom de vanligaste formerna och vad som gäller, så att du kan få en tydlig bild av din situation eftersom det påverkar arbetsvillkoren, uppsägningstider och tryggheten i din anställning.
Tillsvidareanställning
En tillsvidareanställning, eller fast anställning, är det vanligaste i Sverige och löper utan slutdatum. Anställningen pågår tills den sägs upp av arbetsgivaren eller den anställde, med uppsägningstid enligt lag eller avtal. Tillsvidareanställning ger högsta tryggheten för arbetstagaren.
Tidsbegränsad anställning
En tidsbegränsad anställning har ett fastställt start- och slutdatum. Denna typ av anställning används när arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att arbetet bara ska pågå under en viss tid.
Särskild visstidsanställning
Särskild visstidsanställning är en form av tidsbegränsad anställning som används när arbetsgivaren har ett tillfälligt behov. Om den anställde har haft särskild visstidsanställning i sammanlagt 12 månader under en femårsperiod, övergår anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning. Om arbetsgivaren erbjuder korta anställningar med små uppehåll (mindre än sex månader mellan varje), räknas dessa perioder samman, vilket kan leda till att tillsvidareanställningen inträffar snabbare.
Vikariat
Vikariat används när en anställd tillfälligt ersätter en ordinarie medarbetare som är frånvarande, exempelvis vid föräldraledighet eller sjukskrivning. Vikariat pågår under den period då den ordinarie anställde är frånvarande eller tills arbetsuppgiften är avslutad.
Säsongsanställning
En anställningsform som används vid arbeten som bara finns under vissa tider på året. Vanligt förekommande inom jordbruk, turism eller detaljhandel under högsäsong. Den upphör automatiskt när säsongen tar slut och gäller enbart för det aktuella säsongsarbetet.
Timanställning
Timanställning är inte en officiell anställningsform enligt lagen, utan ett sätt att redovisa hur lön betalas för utfört arbete. Förekommer inom särskild visstidsanställning eller vikariat och innebär att den anställda får betalt för de exakt timmar som arbetats. Arbetspassen kan variera beroende på verksamhetens behov.
Provanställning
Provanställning finns för att arbetsgivaren och arbetstagaren ska kunna testa samarbetet under en begränsad tid. Oftast är det under en period av sex månader och sedan övergår anställningen automatiskt till en fast anställning, om den inte avslutas av arbetsgivaren eller arbetstagaren. Läs mer om provanställning och vad som gäller.
Tidsbegränsad anställning kan bli fast anställning
Om du haft tre eller fler särskilda visstidsanställningar hos samma arbetsgivare under en kalendermånad, räknas även tiden mellan dessa anställningar som anställningstid. Detta påverkar när din anställning kan omvandlas.
Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen:
- Kollektivavtal kan ha regler som ersätter lagens
- Ofta övergår anställningen till tillsvidare efter 24 månader under en femårsperiod
- Hos vissa arbetsgivare gäller 36 månader under en femårsperiod
- Kontrollera ditt specifika avtal för att se vad som gäller
Om det saknas kollektivavtal:
- En särskild visstidsanställning blir tillsvidare efter 12 månader inom en femårsperiod
- Anställningar som följer varandra inom sex månader räknas som sammanhängande
- Tre eller fler särskilda visstidsanställningar hos samma arbetsgivare under en månad gör att även tiden mellan dem räknas som anställningstid
Skydd mot diskriminering
Rättigheter mot diskriminering vid tidsbegränsade anställningar är lika starka som vid tillsvidareanställningar. Det är alltid olagligt för arbetsgivare att behandla dig annorlunda baserat på kön, ålder, etnicitet, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.