I denna artikel, som kanske kommer att sticka i ögat lite, så kommer jag belysa fenomenet att många går omkring och inte får ändan ur vagnen då de tror att de kommer få nya chanser att nå sina drömmål längre fram. Jag menar tvärtom. Se till att fånga möjligheterna när de knackar på dörren! För ärligt talat, hur många gånger sker det mer än en gång?
”Don’t start living tomorrow because tomorrow never arrives.”
Johann Wolfgang von Goethe
Uppfylld pojkdröm eller ond, bråd död
Det har hänt att jag ”misslyckats” att bestiga 8 000 meter höga berg i Himalaya på grund av olycksbådande väder och då kommenterar alltid folk: ”Berget står kvar. Du kan komma tillbaka.”.
De vill väl men rådet har alltid skavt mellan tårna. Mount Everest (8 848 m) växer med cirka 1 centimeter årligen och kommer att stå kvar i eoner. Men jag som svensk man kommer att finnas till i 80,3 år om man ska tro medellivslängden enligt SCB (jag har för noteringens skull planer på att bli betydligt äldre). Har jag då verkligen tid att komma tillbaka?
Utav de 80,3 åren som jag vandrar på planeten så ligger min absoluta ”peak” vad gäller styrka och uthållighet i åldersspannet 30 – 45 år. Med rätt träning, sund diet, effektiv återhämtning och om jag får hålla mig skadefri så kan jag förlänga min aktiva karriär till runt 55 års ålder. Det ger mig i bästa fall 25 år då jag kan vara en “peak performer” och utmana de mest formidabla och prestigefyllda bergen i världen.
“Det ger mig i bästa fall 25 år då jag kan vara en ”peak performer” och utmana de mest formidabla och prestigefyllda bergen i världen.”
Fredrik Sträng
Det tar i runda slängar tio månader att träna upp sig inför en storskalig Himalaya-expedition. Det ger mig i bästa fall ett tappert försök per år. Utöver min fysiska kondition kostar det också skjortan att klättra dessa giganter, vilket minskar antalet expeditioner jag realistiskt sett kan dra ut på under min tid på jorden. Med dessa värden i beaktande så kanske det blir tio faktiska försök under en livstid. Tio försök att göra stordåd.
Flera av dessa försök kan lätt gå i kras på grund av ursinningslöst väder vilket omöjliggör en säker bestigning. Geopolitisk instabilitet kan också orsaka problem för klättringen vilket skedde år 2006 i Nepal när kung Gyanendra Shah tvingades avsäga sig makten och civilt krig följde. Vi är nu nere på 6 – 7 försök med framgångspotential.
Föreställ dig då, att du står 240 meter från toppen av ditt drömmars mål, Mount Everest, som jag gjorde år 2005, och tvingas vända på grund av att syrgasen inte fungerar och en halsinfektion och feber i kroppen. Toppen är lockande men här måste risk- och belöning-varningsklockan ringa. Och det gjorde den för mig.
Valet att gå ner var ett av de enklaste besluten i mitt liv. Men att inte lyssna på signalerna respektive att ta tillfällena när de ges kan kosta dig mycket förbittring och i mitt fall som klättrare, att missa att min pojkdröm går i uppfyllelse. Eller än värre – en bråd död!
Bitcoin och Thomas Wassberg som exempel
De flesta söker automatiskt minsta motståndets lag men tro mig, du måste skrida till verket och se möjligheterna när de knackar på dörren och våga prova nya saker. Annars är det lätt att vi missar tåget.
Som Bitcoin! Själv missade jag, som så många andra, chansen att bli stenrik bara för att jag var för upptagen med min egen vardag och med att tjäna “riktiga pengar”. Tänk om jag hade satsat 1 SEK i Bitcoin år 2009! Då hade jag ju varit, eh, stenrik idag!!
Ja, det är lätt att vara efterklok. Det är också lätt att sitta på läktaren och skälla ut både spelare och domare på plan. Men som skidåkarlegenden Thomas Wassberg en gång sa, ”Åk själv då om du tror att det är så jävla enkelt!”
”Åk själv då om du tror att det är så jävla enkelt!”
Thomas Wassberg
Så vad kan vi lära oss av Bitcoin-miraklet och framför allt om vårt eget förhållningssätt till okända fenomen?
Du har två öron och en mun. Använd öronen mer än munnen. Samla på dig relevant information, var vetgirig, ha ett kritiskt öga och ett öppet sinne.
”Jag har inte tid” är den sämsta ursäkt jag vet
Om det finns en rättvisa och tröst i världen så är det att vi alla har 24 timmar om dygnet. Och det finns en gammal hörsägen att om man vill få något gjort så ska man fråga personer som har många järn i elden för de vet hur de disponerar tiden effektivt.
Jag blir matt när jag hör folk som gnäller om att tiden inte räcker till. Och upprepar man en sak tillräckligt många gånger så blir det till slut en sanning.
Till alla som säger att de inte har tid – testa det här experimentet! Under en vecka ska du klocka precis allt du gör och anteckna i ett anteckningsblock som du bär med dig. För sedan in allt du gjort och vilken tid det tagit i ett Excel-ark. Nu har du ett kvitto på vad som äter upp din tid och har möjlighet att ta bort tidstjuvar och få mer tid över.
Du får kanske bara ett försök
Berget står inte kvar. Det kommer efter hundratals miljoner år att försvinna. Och du kommer definitivt inte att stå kvar. Din livslängd är blott ett andetag på den kosmiska tidsaxeln. Respektera din och andras tid och var tacksam när någon delar med sig av sin tid till dig. Det är bland det finaste som finns. Jag tror faktiskt att det är den som har mest tid som vinner i slutänden. Den personen har valt bort det onödiga och valt att fokusera på det som skapar energi och skänker välbefinnande. Kom ihåg att du kanske bara får ett försök i livet för ett test, ett prov eller att bestiga ett berg. Så: Make it count!
Av: Fredrik Sträng
Fredrik Sträng besteg Mount Everest 2006 och är en känd alpinist och coach. Han föreläser om arbetsglädje, vinnande team, krishantering, beslutsprocesser och om hur tankens kraft kan försätta berg. Med över 20 år erfarenhet inom eventbranschen driver han sitt bolag Fredrik Sträng AB där han hjälper företag och privatpersoner att nå sitt eget ”Mount Everest”.