Juridik

Så här kollar du att du fått rätt semesterlön 

2024/08/29 • Sophia Loader

Att ha koll på sin semesterlön kan vara en utmaning, särskilt för dig som jobbar med försäljning med en lön som består av både fast del, provision och bonus. Läs hur du säkerställer att du får ut dina pengar både efter semestern och när du avslutar ett jobb.

Foto: Unsplash

Att få rätt semesterlön är en självklarhet, men det är inte alltid enkelt att hålla koll på alla delar, särskilt om din lön består av flera komponenter som fast lön, provision och bonus. Här är en praktisk guide för att hjälpa dig som jobbar med försäljning att säkerställa att du får ut det du har rätt till.

Hur mycket är din semesterlön?

Semesterlönen består av din vanliga månadslön plus ett semestertillägg. Semestertillägget är vanligtvis 0,43 procent av din månadslön per semesterdag, men detta kan variera beroende på kollektivavtal eller anställningsavtal. För anställda med rörlig lön som provision och bonus är det viktigt att veta att semesterlönen baseras på föregående semesterårs (intjänandeåret) totala inkomst.

Semesterlönen baseras på föregående semesterårs (intjänandeåret) totala inkomst.”

Enligt semesterlagen ska du ha 12 procent av din totala intjänade lön under intjänandeåret i semesterlön, vilket inkluderar både fast och rörlig del.

När ska semesterlönen betalas ut?

Semesterlönen ska enligt lag betalas ut i samband med att semestern tas ut. Det innebär att om du tar fyra veckors semester i juli, så ska du få din semesterlön för denna period utbetald i samband med detta, då vanligtvis månaden efter. Semesterlön för rörliga lönedelar ska betalas ut senast en månad efter semesterårets utgång, som vanligtvis är den sista mars.

Kontrollera din lönespecifikation

Det är viktigt att alltid granska din lönespecifikation noggrant. Om något ser fel ut eller om du är osäker på hur beräkningen gått till, bör du ta kontakt med din löneavdelning eller din fackliga representant för att få klarhet.

Vad händer vid avslutad anställning?

När du avslutar en anställning har du rätt till semesterersättning för alla intjänade, men ännu inte uttagna, semesterdagar. Denna ersättning ska betalas ut senast en månad efter att din anställning har upphört, om inget annat är överenskommet. För att försäkra dig om att du får rätt ersättning, be om en specificerad uträkning av din semesterersättning. Kontrollera också att all rörlig lön som du har tjänat in, såsom provision och bonus, är inkluderad i beräkningen.

Juristen har ordet

Sofia Rudhede är förbundsjurist på Säljarnas riksförbund. Särskilt så här efter sommarsemestern är det många av Säljarnas medlemmar som hör av sig då de hamnar i konflikt med sin arbetsgivare om just semesterlönen. 

Hur påverkas semesterlönen av olika typer av anställningsformer, till exempel om man är visstidsanställd, konsult eller anställd på prov? Finns det särskilda regler som säljare bör känna till i dessa fall?

  • Generellt sett påverkas ens rätt till semester inte av olika anställningsformer, men om du exempelvis är anställd i en anställning som avses pågå högst tre månader får det avtalas mellan dig och arbetsgivaren att sådan ledighet inte ska betalas ut. Du har då istället rätt till semesterersättning på den semester du har tjänat in.  

Vilka rättigheter har en anställd om arbetsgivaren betalar ut felaktig semesterlön eller dröjer med betalningen? Vad är de vanligaste juridiska stegen man bör ta i sådana situationer?

  • Du har enligt lag rätt till semesterlön och semesterledighet. Får du felaktig semesterlön behöver du kräva in rätt semesterlön. Detta gör du som medlem med hjälp av oss, i första hand genom kontakt med arbetsgivaren och i andra hand genom att stämma arbetsgivaren på utebliven semesterlön i domstol. Du kan då även ha rätt till skadestånd. 

Hur hanteras semesterlönen för provision och bonus när en säljare byter arbetsgivare under semesteråret? Finns det några juridiska fallgropar att undvika?

– Som säljare är det alltid viktigt att ha koll på sin intjänade provision. I fall där man ska få utbetalt semesterersättning vid en anställnings slut är det viktigt att man även ska få semesterersättning beräknad på den intjänade provision man har hos arbetsgivaren, även om provisionen ska betalas ut vid ett senare tillfälle. Det är lätt för både arbetstagare och arbetsgivare att glömma bort, men bör erinras!

Hoppas den här artikeln hjälper dig att säkerställa att du får rätt semesterlön! Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Säljarnas.