Lönesamtalet närmar sig och du känner pulsen stiga. Det är inte konstigt – att prata om pengar med chefen är en utmaning för många. Samtidigt är det en unik chans att påverka din framtid, både ekonomiskt och karriärmässigt. Här är vad du bör tänka på och massa bra tips som gör dig förberedd inför samtalet 😀!
1. Förbered dig – på riktigt
Det största misstaget? Att dyka upp utan att ha gjort din hemläxa. Lönesamtalet är inte rätt tillfälle för spontana argument – det är som ett säljmöte där du är både produkten och säljaren. Du behöver tydligt visa vilket värde du bidrar med. Har du tagit in en ny stor kund? Effektiviserat en process? Ökat försäljningen? Samla konkreta exempel och sätt dem i relation till företagets mål.
👉 Tips 1:
Lyft fram hårda fakta som …
hur du utvecklat kundstocken
fått in fler kunder
fått kunderna att köpa mer och ökat försäljningen
ditt resultat i staplar eller en kurva
Lyft även fram mjuka värden och ge exempel på …
att du är ansvarstagande
att du är flexibel och ”på” när det kommer nya direktiv
att du är kvalitetsmedveten och att dina kunder är nöjda och lojala
👉 Tips 2: Kolla in årets Lönebarometer för att se hur lön står sig i branschen. Att ha statistik i ryggen ger tyngd åt dina argument.
2. Håll dig till prestation och skippa känslorna
Att säga att du “känner dig orättvist behandlad” eller “har haft ett tufft år privat” kommer sällan leda till högre lön. Det betyder inte att empati är oviktigt – men det är inte det som väger tyngst i lönesammanhang. Det som räknas är vad du har åstadkommit och vilken nytta du gjort för verksamheten.
👉 Tips 3: Skriv ner konkreta exempel på hur du har bidragit till företagets resultat. Tänk i siffror, projekt, och positiva effekter.
3. Jämför dig inte med kollegorna
“Men Lisa fick ju 4 000 mer!” Det är en klassisk fälla som sällan gynnar dig. Även om det är lockande att jämföra, så vet du sällan hela bilden – prestation, erfarenhet, ansvarsnivå och marknadsvärde varierar.
👉 Tips 4: Jämför dig hellre med marknaden än med kollegan vid skrivbordet bredvid. Lönebarometern ger en objektiv grund att stå på.
4. Våga stå på dig
Din chef vill oftast belöna bra prestationer, men sitter inte alltid med sista ordet och ett vanligt motargument kan vara att du redan ligger högt i lön. Visa respekt för budgetar, centrala beslut och företagets ekonomiska men var ändå tydlig med din ambition och våga stå på dig och ta dina argument igen och berätta vad du är bra på.
👉 Tips 5: Våga fråga: Har det jag bidragit med inget värde för företaget?
Om chefen fortfarande är tuff, ställ frågan:
Men vad krävs det då för att jag ska höja min lön?
Kommer jag alltid att sitta på samma lön oavsett vad jag presterar?
5. Var stolt och beredd att hoppa
Om du känner att dörren verkligen är stängd fundera på vad det kan finnas för någonting annat än pengar? Kanske är chefen beredd att låta dig gå en utbildning som både du utvecklas av och företaget vinner på? Hur ser bonussystemet ut? Går det kanske att toppa din rörliga del? Vilka andra förmåner kan finnas så som att du kan få betald städning hemma, någon extra semesterdag, prenumeration på någon tidning, träningskort? Och i värsta fall – se dig om efter ett nytt jobb.
Mer om
Säljarnas Riksförbund – fackförbundet för dig som jobbar med sälj
Här kan du se vilka branschers avtal som är klara.