Att räkna ut dina LAS-dagar kan vara viktigt för att förstå när din visstidsanställning ska övergå till en fast tjänst. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) har du rätt till tillsvidareanställning efter viss anställningstid, även om du har haft flera korta avtal. Det gäller att ha koll på detaljerna när du ska räkna ut dina LAS-dagar, särskilt om du har jobbat som timvikarie eller haft återkommande visstider.
Vad är LAS-dagar & varför är de viktiga?
LAS-dagar är ett sätt att hålla koll på hur mycket du arbetat hos samma arbetsgivare. De påverkar direkt när en visstidsanställning ska omvandlas till en tillsvidareanställning.
Enligt nuvarande regelverk har du rätt till fast jobb om du har arbetat i minst tolv månader under en femårsperiod och varit anställd vid minst tre olika tillfällen. Det är därför viktiga att hålla koll på din anställningstid enligt LAS för dig som jobbar på timmar, som vikarie eller inom sälj med säsongsvariationer.
Hur räknas LAS-dagar?
När man pratar om hur LAS-dagar räknas syftar man inte på antalet arbetade timmar, utan på anställningstid i kalenderdagar. Det betyder att även deltidsjobb, korta perioder och timanställningar kan räknas in i den totala tiden.
För att räkna ut LAS-dagar behöver du räkna varje dag du varit anställd – inte bara när du varit i tjänst. Det gäller också om du har flera avtal i följd, exempelvis flera korta kontrakt som timanställd eller visstidsanställd med korta pauser.
Här kan du se dina LAS-dagar
En vanlig fråga är vart man kan se sina LAS-dagar, men det finns inget automatiskt register där du själv kan logga in och se dina dagar. Du behöver själv räkna ut dina LAS-dagar för att se hur nära du är att få en fast tjänst. Du kan också be din arbetsgivare om ett anställningsintyg som visar din totala anställningstid enligt LAS.
För att få en bra översikt är det viktigt att spara:
– Anställningsavtal
– Lönespecifikationer
– Bokningsmejl eller arbetsscheman
Så räknas anställningstid vid särskild visstidsanställning
Särskild visstidsanställning är den anställningsform som idag ersatt tidigare allmän visstid. Hur länge du får vara timanställd regleras av LAS. Du har rätt till en tillsvidare anställning när du varit visstidsanställd i sammanlagt 12 månader inom en femårsperiod och om du varit anställd vid minst tre tillfällen.
För att räkna ut LAS-dagar i en särskild visstidsanställning ska du räkna in all faktisk anställningstid. Om du arbetar som timanställd eller vid behov är det viktigt att dokumentera varje pass du tackat ja till – det påverkar när du når gränsen för att få en tillsvidareanställning.
Vad som gäller vid korta anställningar & uppehåll
Många visstidsanställda har flera kortare jobbuppdrag med pauser emellan. Enligt LAS räknas sådana anställningar ihop om uppehållet är kortare än sex månader. Det innebär att även tillfälliga jobb eller uppdrag med kort mellanrum kan bygga på din anställningstid.
Det här är relevant för dig som vill räkna ut dina LAS-dagar korrekt – till exempel om du hoppar in regelbundet eller har säsongsarbete. Små mellanrum räknas alltså inte bort, vilket gör att många når gränsen för fast anställning snabbare än de tror.
Så kan Säljarnas Riksförbund hjälpa dig
Det kan vara svårt att hålla koll på din anställningstid enligt LAS om du haft många korta jobb. Är du osäker på hur LAS-dagar räknas, eller på vart du kan se dina LAS-dagar är du välkommen att kontakta oss på Säljarnas Riksförbund. Vi hjälper dig att reda ut vad som gäller – så att du inte missar möjligheten till en tryggare anställning.
Är du inte redan medlem? Gå med idag och få stöd genom hela din karriär som säljare!