Vad gäller om du blir sjuk under semestern?
Sjukdom som inträffar under semesterledighet påverkar hur dagarna räknas. I stället för att förbrukas som semesterdagar, kan de omvandlas till sjukfrånvaro – förutsatt att vissa villkor uppfylls. Det gäller både vid kortare och längre frånvaro, oavsett om du befinner dig i Sverige eller blir sjuk under semester utomlands.
När du blir sjuk under semestern ger semesterlagen möjlighet att flytta ledigheten framåt i tiden. Du behöver dock själv anmäla frånvaron till arbetsgivaren direkt när sjukdomen uppstår, så att dagarna kan hanteras korrekt i löne- och semestersystemet.
När läkarintyg krävs
När du är sjuk under semestern krävs läkarintyg från dag åtta. Intyget ska visa att du varit oförmögen att arbeta, för att semesterdagarna kan registreras som sjukfrånvaro i stället för att dras som ledighet. Utan läkarintyg vid sjukdom under semestern riskerar du att semesterdagarna ändå räknas som uttagna, även om du varit sjuk. Det kan i sin tur påverka både ersättning och antalet dagar du har kvar att ta ut.
För att dagarna ska kunna flyttas krävs att intyget lämnas till arbetsgivaren. När frånvaron har registrerats kan semesterdagarna planeras in vid ett senare tillfälle i dialog med närmaste chef.
Sjuk under semester utomlands
Om du blir sjuk under semester utanför EU/EES, kan du som regel inte få sjukpenning från Försäkringskassanförrän du är tillbaka i Sverige. För att behålla sjukpenning under en utlandsvistelse utanför EU/EES, Storbritannien eller Schweiz krävs ett godkännande från Försäkringskassan innan avresan.
Vid resor inom EU/EES, Storbritannien eller Schweiz bör du ha med dig EU-kortet. Det ger rätt till sjuk- och tandvård i det land du vistas i, till samma kostnad som för landets invånare. Har du inget kort är det enkelt att beställa hem från Försäkringskassan. Om du reser utanför EU, se till att ha en privat försäkring eftersom EU-kortet inte gäller då.
Sjuklön när du avbyter din ledighet
Om du blir sjuk under semestern har du rätt till sjuklön på samma villkor som under resten av året. Att sjukanmäla sig i efterhand godkänns dock sällan. Även om din chef också är på semester är det viktigt att anmälan sker så snart som möjligt, så att rätt ersättning och semesterdagar kan hanteras korrekt.
Om du måste vabba
Är det istället ditt barn som är sjuk är det VAB på semestern som gäller, då får du ersättning ifrån Försäkringskassan. Om barnet är sjukt i mer än sju dagar krävs läkarintyg för att ersättningen ska betalas ut.
Rådgivning för dig som är medlem
Säljarnas ger dig stöd i frågor som rör semester, sjukfrånvaro och ersättning. Som medlem kan du få personlig rådgivning kring vad som gäller i just din situation. Vi hanterar frågor som sjukdom, läkarintyg, anställningsvillkor och regler som påverkar din rätt till ersättning.