Att bli gravid är inte en giltig grund för uppsägning på personliga skäl. Arbetsgivaren får inte heller säga upp någon på grund av sämre arbetsprestationer som naturligt kan kopplas till graviditeten. Detta skulle bryta mot diskrimineringslagen, som skyddar gravida från att behandlas orättvist i arbetslivet. Det är arbetsgivaren som har bevisbördan när det finns saklig grund för uppsägning. Om försäljningsnedgång eller minskad produktivitet inträffar långt in i graviditeten, antas den ha samband med graviditeten och det är upp till arbetsgivaren att motbevisa detta.
Man kan bli uppsagd på grund av arbetsbrist, precis som andra anställda, eller vid långtidssjukskrivning. En viktig skyddsregel (förutom tur-och omplaceringsreglerna) uppsägningstiden för en helt föräldraledig person börjar löpa först när denne återgår i tjänst. Denna regeln tillkom för några år sedan för att förhindra missbruk (det skall ej löna sig säga upp föräldralediga)
Avgångsvederlag, a-kassa och inkomstförsäkring
Om du och din arbetsgivare kommer överens om ett avgångsvederlag som överstiger din uppsägningslön, dividerar a-kassan beloppet med din månadslön för att räkna ut en karensperiod. Under denna period betalas ingen arbetslöshetsersättning ut, vilket är viktigt att tänka på när du planerar din ekonomi vid en uppsägning.
Inkomstförsäkringen är kopplad till a-kassan och betalas endast ut i kombination med a-kasseersättning. Det innebär att du inte kan få ersättning från inkomstförsäkringen förrän du är berättigad till ersättning från a-kassan. För mer information om regler och ersättningar kan du kontakta vår a-kassa på 08-717 02 10 eller Bliwa på 08-696 22 60.