Om en anställd blir sjuk igen inom fem dagar efter att den tidigare sjukperioden avslutats, räknas den nya sjukperioden som en fortsättning på den första. Det betyder att ingen ny karensdag ska dras och sjuklöneperioden fortsätter där den slutade.
Om det däremot har gått mer än fem dagar sedan den första sjukskrivningen, räknas det som en ny sjukperiod. Då dras karens, precis som vid en helt ny sjukdom. Har arbetsgivaren har dragit en ny karensdag trots att sjukperioderna ligger inom fem dagar från varandra, har detta gjorts felaktigt.
Vad är skillnaden mellan karensdag och karensavdrag?
Den 1 januari 2019 ersattes karensdagen med karensavdrag. Tidigare innebar en ny karensdag att första sjukdagen var helt obetald, oavsett hur länge eller när på dagen man sjukanmälde sig. Karensavdraget infördes för att skapa en mer rättvis hantering för arbetstagare med oregelbundna arbetstider. De som tidigare fick stora avdrag, exempelvis nattarbetare med långa pass, påverkas nu mindre.
Karensavdraget motsvarar alltid 20 procent av den genomsnittliga sjuklönen. Det spelar ingen roll när på dagen du sjukanmäler dig eller hur många timmar du skulle ha arbetat – karensavdraget är alltid detsamma. Om sjukfrånvaron pågår under flera dagar eller arbetspass fortsätter karensavdraget att dras tills det sammanlagt uppgår till 20 procent av din genomsnittliga sjuklön för en vecka.
Reglerna för karensavdrag är desamma som för ny karensdag – om du blir sjuk igen inom fem dagar görs inget nytt avdrag. Har det gått mer än fem dagar räknas det som en ny sjukperiod, och då dras ett nytt karensavdrag. Man kan inte få ersättning för karensavdraget.