Så stora budgetar har Sveriges säljare och så stor del av lönen är rörlig

2025/05/19 • Sophia Loader • Beräknad lästid: 4 minuter

Sophia Loader är vd på Saleseffect, online-sajten som skriver för dig som jobbar med försäljning.

Lönebarometern genomförs varje år på uppdrag av Säljarnas Riksförbund. Här kan du se hur stora budgetar Sveriges säljare har och hur stor del av lönen som är rörlig.

Är din säljbudget för liten? För stor? Hade du velat ha en större del av din rörlig? Löner och bonusar är en fråga som ofta dyker upp hos Säljarnas Riksförbunds medlemmar.

I årets Lönebarometer baseras resultatet på svaren från drygt 4 100 personer inom försäljningsyrket i Sverige.

Majoritet har försäljningsbudget

Det ligger i säljyrkets natur att ha en säljbudget. På frågan ”Har du någon form av försäljningsbudget?” svarade 83 procent ja.

Denna andel har sjunkit något under flera år för att i år öka ganska kraftigt (en ökning med 5 procentenheter från året innan). Detta kan vara kopplat till ökat resultatfokus i samband med rådande lågkonjunktur.

Titeln påverkar

Andelen som har budget varierar kraftigt beroende på exempelvis titel. Av Account Managers har 95 procent en budget jämfört med 41 procent av de med titeln innesäljare.

Så stora budgetar har Sveriges säljare

Storleken på budgeten varierar precis som tidigare år från under en till över 500 miljoner. 44 procent av gruppen återfinns mellan 6 Mrk-49 Mkr i budget.

När de kommer till större budgetar över 100 Mkr finns det en relativt tydlig koppling till olika titlar och roller. De med störst budget är framför allt ledare inom försäljning och Key Account Managers. Det är dock inte en absolut koppling då det även förekommer exempelvis Innesäljare i den gruppen.

Stora förändringar gällande rörliga löneandelen

Jämfört med föregående år visar undersökningen att det skett stora förändringar i den rörliga löneandelen, framför allt minskningar. Förändringen korrelerar till viss del med bransch. Även här tros anledningen vara lågkonjunkturen, som drabbat vissa branscher hårt.

Det finns skillnader utöver bransch som med största sannolikhet kan kopplas till att enskilda företag och individer hanterar lågkonjunkturen mer eller mindre framgångsrikt. Sammantaget gör detta att löneskillnader mellan branscher, ålder, budgetstorlek har ändrats betydligt, precis som i förra årets undersökning med lågkonjunkturen även då som förklaringsfaktor.

9,9 procent i snitt

De flesta hade någon form av provisions- eller bonussystem. 35 procent av de säljande personerna hade dock endast fast lön. Denna andel har ökat från 26 procent för fyra år sedan och 30 procent för tre år sedan. Jämfört med föregående år är det en minskning med 3 procentenheter.

Här finns också en stor spridning mellan olika roller. Exempelvis 79 procent av Account Manager har rörlig lön medan bara 4 procent av Säljassistenterna. Andelen rörlig lön för personer verksamma inom försäljning var i snitt 9,9 procent av den totala lönen.

Lågkonjunkturen påverkar

Sammanfattningsvis visar resultatet från årets Lönebarometer att andelen personer med en budget ökat samtidigt som andelen med en rörlig lönedel minskat under den fortsatt pågående lågkonjunkturen. En sannolik förklaring är behovet av ökat fokus på resultat i sämre tider i kombination med svårigheten att definiera incitament.


Mer om Lönebarometern 2025

Datainsamling gjordes under januari 2025. Drygt 4 100 personer från hela Sverige har deltagit. Av respondenterna var 74 procent män och 26 procent kvinnor. 22 procent av respondenterna hade personal- eller arbetsledningsansvar. 34 olika titlar återfanns bland respondenterna. Respondenterna var verksamma inom 25 olika branscher och återfanns inom samtliga län i Sverige. En majoritet av dessa arbetade i någon av de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg eller Malmö.
Som medlem i Säljarnas Riksförbund kan du logga in på dina sidor och ta del av hela rapporten.