Hälsa

Välkomna andras framgångar

2022/03/29 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Var glad åt kollegan som fått sitt genombrott, syskonet som hittat sin grej eller den gamla barndomskompisen som det går bra för. Din del av kakan blir inte mindre för att det går bra för andra och ska man vara noggrann så är det många gånger precis tvärtom. Går det inte bra för dina kunder så går det inte bra för dig. Man är ju som säljare sällan missunnsam mot en kund, men den kunden har säkerligen någon som känner en avundsjuka över dess framgång. På samma sätt som den avundsjuke personen har några andras framgångar att tacka för sin egen. Det är ett evigt kretslogg där vi alla gynnas av att det går bra för alla.

Detta är en rimlig reaktion om man har ett begränsat antal bufflar som man jagar med sitt spjut. Går det då bättre för någon annan så missgynnas du relativt sett och din överlevnadsförmåga blir sämre. Tänk vad mycket mänskligt lidande som kommer pga denna omoderna överlevnadsinstinkt.

För de flesta grejer som vi människor är avundsjuka på varandra för såsom bilar, hus, löner, kläder osv minskar inte i utbud för att någon du avundas får tag i det. Med reservation för ytterst få undantag.

Gläds istället när det går bra för andra. Det gör att du inte behöver slösa energi på avundsjuka utan istället kan kanalisera den energin till det som är viktigt i ditt liv och som är i linje med din egen definition av framgång.