Hälsa

Stretcha ögonen

2022/03/29 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Vi använder skärmar mer och mer. Jag kan känna då och då efter mycket arbete vid datorn och mobilen att mina ögon värker och blir trötta. Givetvis är det uppenbara att skaffa glasögon osv. Men en sak som många kanske inte tänker på är att stretcha ögonmusklerna och göra andra ögonövningar.

Musklerna som gör att du kan röra dina ögon i olika riktningar är ofta överbelastade och spända. Det är superenkelt att mjuka upp ögonmusklerna vid behov. Men ta det lugnt man behöver inte ta i så hårt, utan hellre vara försiktig.

Börja med ögat i ett ytterläge och håll kvar en liten stund ex 20 sek, ta sedan motsatt sida och gör samma sak åt alla riktningar. Det går även börja i ett ytterläge och cirkulera rund långsamt. Gör det som känns bäst för dig. Sen kan du titta ihop med ögonen på din näsa så får du med ytterligare muskler.

En annan övning som är bra för ögonen är att fokusera på något långt bort och sen skifta fokus till något nära, ex en penna eller ett finger framför ansiktet. Gör det några gånger så får ögat lite gymnastik.

Det är även skönt att massera försiktigt runt ögonhålorna, dvs övre kindbenen och sen cirkulera uppåt runt. Det rekommenderas också att man ska gnugga händerna så man får upp värmen och sedan lägga över ögonen så ger värmen en avslappnande effekt.

Testa dig fram och ha det som en paus när du behöver.