Hälsa

Spinner ditt huvud när du vilar?

2022/08/29 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Om man är stressad och lägger sig ner för att vila så är det ofta så att huvudet spinner mer än någonsin. Det kan vara deadlines, detaljer man inte får missa, problem som måste lösas och allmänt brus som hjärnan påminner dig om för att du inte ska missa.

Man kan vila gång på gång utan att man får någon vidare mental vila alls. Kroppen kanske slappnar av någorlunda, men inte huvudet.

Vad kan man då göra åt det? Jo jag skulle tipsa om att hitta sätt att distrahera hjärnan på ett positivt sätt. Det är bra att kunna hitta ett lugn även utan distraktion, men ibland behöver man lite hjälp att varva ner och då kan det vara bra att ha en liten enkel strategi.

För mig har det varit lite olika saker som att läsa en bok, lyssna på en ljudbok, guidad avslappningsinspelningar mm. Egentligen vad som helst som kan ta ditt fokus men ändå ge ett lugn i huvudet. Jag rekommenderar inte sociala medier, filmer, serier och nyheter mm till just detta eftersom den typen av innehåll har en tendens att ge input som gör att hjärnan spinner vidare.

Har man återkommande tankar som stör ens lugn så kan man även se till att ha ett system för att skriva ner allt man oroar sig för. Då får man ner det på ett strukturerat sätt som både ger god överblick och man får ett mer sakligt perspektiv på det som oroar.

Hjärnan är en överlevnadsmaskin i första hand, därför behöver vi hitta strategier för att må bra i bruset av information och input från alla håll.