Hälsa

Smart övergång efter jobbet

2022/03/30 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Förut följde jobbet med mig in i ledigheten både på kvällar och helger. Man blev liksom inte av med det mentala malandet.

Jag har numera en enkel idé som funkar väldigt bra om man upplever det problemet.

Meditation tycker jag är riktigt bra i allmänhet och det vet de som läst mina inlägg tidigare. Men denna gång tänker jag föreslå meditation, förslagsvis bara enkelt fokus på andningen ex 10-15 minuter. Precis efter arbetsdagens slut och innan man går vidare med det man tänkt göra på sin fritid.

För mig gör det så stor skillnad att bryta mönstret på det sättet. Det känns som en ”fasövergång” till en mer lugn närvaro. Det tar en stund att varva ner och jag vet att vissa tycker det är obekvämt. Det är ofta en tröskel man behöver komma över när man hela tiden är van vid intensitet. Detta sätt ger mycket bättre kvalitet på fritiden och man slipper ha ett bakgrundsbrus helt i onödan när man vill ha fokus på annat.

För någon är det kanske träning eller en vilopaus, promenad eller annat som ger samma ”fasövergång”. Jag känner en person som haft mycket intensiva jobb och där räddningen enligt personen själv varit en liten stunds pendling följt av en kort vilopaus innan närvaron med familjen och ledigheten kunde infinna sig fullt ut.

Vi är alla olika och har olika livssituationer. Men att designa sitt liv med små smarta rutiner som skapar stort värde för sig själv och sin omgivning tror jag är bra för de flesta.

Kanske har du en ännu bättre idé? Kör på den istället. Jag vill bara väcka någon tanke eller fundering som gynnar dig och din omgivning.