Hälsa

Sänk volymen på dina repetitiva tankar

2022/03/30 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Att tänka är fantastiskt, oundvikligt och utvecklande osv. Men när tankarna blir repetitiva och icke konstruktiva har det gått för långt. Jag tror vi alla varit med om att tänkandet ibland övergår till ältande som leder till oro, rädsla och stress i varierande grad. Vi kanske tänker att några extra promenader eller löprundor för att rensa tankarna är det bästa för oss. Det kan det vara till en viss nivå men även då kan det bli ett beroende som bara spinner vidare ältandet.

Om tankarna påminner dig om saker du behöver göra eller komma ihåg så kan du behöva ett system för att hålla koll på saker och ting som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Men om du redan har det och känner att du vill sänka volymen på resterande repetitiva tankar så har jag en idé som du borde testa.

Jag har testat många idéer och inser att det egentligen bara är en metod som funkar riktigt bra och det är att vara mer närvarande i nuet. Oavsett om de repetitiva tankarna dyker upp på jobbet eller i privatlivet påminn dig om att det högst troligt är så att du inte är närvarande i nuet utan har fastnat uppe i ditt huvud istället.

Missa inte något när du blir sjuk! Följ vår enkla guide.

Varje gång du upplever detta kan du bara enkelt fokusera på något, vad som helst som är i nuet. Det kan vara fokus på andningen, känna blodcirkulationen i kroppen, fokusera på synintrycken, lukten i rummet, ge personerna i rummet din närvaro, ge arbetsuppgiften ditt fulla fokus osv.

Med lite träning kommer detta göra att du själv tar kontrollen över volymreglaget på dina repetitiva tankar. Det är en enorm lättnad och frigör stora mängder energi som du kan använda till mycket viktigare saker. Då kommer dessutom dina tankar vara mer kreativa och klara när du väl medvetet fokuserar på att tänka.

Så emellan dina medvetet tillåtna tankestunder försök att bara vara närvarande oavsett vad du gör. Detta kan egentligen användas i alla möjliga sammanhang. Testa dig fram!