Hälsa

Jobba hur hårt och mycket du vill

2022/03/30 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Att jobba mycket är inte farligt, att jobba hårt är inte heller skadligt. Så kör på om du tycker det är roligt, stimulerande och härligt! Stress ska man inte heller vara rädd för, det kan vara kontraproduktivt för rädslan kan skapa mer stress än situationen i sig.

Men, lär dig slappna av och stänga av då och då. Både i det lilla och det stora: en bensträckare, paus, återhämtning efter jobbet, helger och semestrar. Troligtvis behöver du mer återhämtning än vad du tror och definitivt mer än du får.

Om så är fallet kan det faktiskt vara skadligt att i längden jobba för hårt och stressa för mycket. Då blir det som i kontrollerad form är så positivt både för resultat, energi, välmående och immunförsvar något som istället bryter ner oss successivt.

Att ha för lite resurser i förhållande till ambitionsnivån är en tydlig faktor till stress. En viktig resurs att fylla på för att möta vår ambitionsnivå kan vara återhämtningen. Med rätt återhämtning, reflektion och struktur kan vi ofta jobba smartare istället för bara hårdare och mer.

Det gäller därför att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan jobbtrycket med allt vad det innebär och å andra sidan återhämtningen. Det är egentligen vanlig grundläggande mattematik med plus och minus.