Hemligheten som ger dig mer tur

2015/09/10 • Stefan Ekberg

Stefan Ekberg är grundare av bokförlaget Redaktionen och författare till ett trettiotal böcker om företagande och personlig utveckling.

Det finns en del irriterande människor som alltid verkar vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, som vinner de stora affärerna, som ständigt har tur. Nu ska du få höra hemligheten om varför de lyckas.

Om vi för ett ögonblick bortser från lottovinnarna, som ju är löjligt få i förhållande till antalet spelare, så finns det en del individer som hela tiden verkar ha en fantastisk tur med allt.

Deras kunder verkar köpa varje gång. De blir befordrade hela tiden. Kort sagt – de lyckas alltid! Men vad beror den här orättvisan på egentligen?

Har de hartassar i fickorna? Går de aldrig under stegar? Och är det bara de som spottar tre gånger när de ser en svart katt som får tur här i livet och arbetslivet? Nej, det är tydligen inte så. Jag har genom åren och under samtal med flera tusen säljare insett hemligheterna bakom personer med tur, och nu ska du få höra dem också: De gör grejor. Ah! Vilken chock, va? 

Nej, det är ju inte en chock. Och ändå är det många som sitter fast trots att de vet att det är de små konsekventa handlingarna som ger resultat.

Det är den dagliga inställningen och lusten som skapar farten. Personer med tur gör snabbt något åt saker som skaver så att de slutar skava. De är bra på att ladda om sina batterier så att de orkar fortsätta framåt och hamnar de i återvändsgränder så tar de sig därifrån. Snabbt. 

Vad skavar i dig just nu? Alla människor har skav. Det kan ha med jobbet att göra men det kan också vara privata problem som går ut över jobbet och som sätter hinder i vägen för det där lyftet du vill ha.

»Sluta gnäll och gör något åt det« är ett mantra varje säljare som vill ha mer »tur« tjänar på att pränta in i huvudet. Jag ser det hos varje framgångsrik säljare jag träffar: De gnäller inte över att kunderna inte svarar på offerterna, de ringer upp och frågar varför. Personer med tur lägger inte upp fötterna på bordet, drömmer om framgången och tror att ordern är hemma bara för att offerten är skickad. De jobbar vidare med saker de själva kan påverka. Konstant framåt. Och det lönar sig. Det ger otroligt mycket tur. Men det visste du ju redan.

Sådana är de som lyckas

1. De är proaktiva. En person som konsekvent lyckas med saker sitter inte och väntar på att turen, eller kunderna, ska knacka på dörren.

2. De har en positiv attitydFolk som lyckas med saker tror på sig själva och sina förmågor och det de inte kan nu lär de sig – så att de blir mer positiva till sin förmåga och sig själva.

3. De brinner för det. Förutom att vara positiv så är de som lyckas fulla av passionen att nå sina mål. De letar efter chanserna som andra inte letar efter, och tar dem. Många av dem som har »tur« har också något att bevisa. Kanske för en fru, man, vänner, en taskig kille från årskurs fem eller någon annan.

4. De är beredda. Personer med »tur« är mentalt, fysiskt och känslomässigt redo att bita tag i vad det nu är de vill bita tag i. De har läst böckerna, gjort grundjobbet, lärt sig, jobbat hårt för att vara beredda när chansen kommer.

5. De har ett längre perspektiv. Till skillnad från lottospelaren som litar på turen från vecka till vecka så vet vår hjälte/hjältinna att framgång inte kommer lätt. Det är bara att titta på vilken framgångsrik säljare som helst för att inse att var och en av dem har haft frustrerande perioder och bakslag. De ger inte upp tio meter före målsnöret.

6. De har gjort hundåren. Tursamma personer är villiga att börja i liten skala och jobba sig uppåt. De har tålamodet och prestigelösheten att inte kliva in och vara bäst direkt. Smart.

7. De vet exakt vart de ska. De här tur-människorna vet vad de vill åstadkomma och kan visualisera slutresultatet framför sig i detalj. De motiveras av den spännande bild de försöker göra verklighet av. De vill inte bara bli lyckliga eller framgångsrika sådär i största allmänhet.

8. De är flexibla. Hur förberedd man än är kan man aldrig förutse alla bakslag och sidospår som dyker upp under resan. Att stanna upp och se var de är på väg och ändra saker ligger i de »tursammas« natur. När något inte fungerar så klagar de inte över vilken otur de har – de ändrar på saker.

9. De tar risker. Att ta risker handlar inte om att satsa hela lönen på Lotto. Riktig framgång handlar i de flesta fall om att göra det man gör på okänd mark och med risken att bli förlöjligad – men att strunta i det, eller i alla fall låtsas att man struntar i det, och ta nya tag.