Ta dig i kragen och uppnå storverk

2015/12/02 • Stefan Ekberg

Stefan Ekberg är grundare av bokförlaget Redaktionen och författare till ett trettiotal böcker om företagande och personlig utveckling.

Självdisciplin är ingen självklarhet. Vill du sluta skjuta upp och i stället få de där viktiga sakerna gjorda behöver du göra upp en plan. Var tydlig med vad du vill uppnå, och hur du ska nå dit. Och vad som händer om du inte gör det.

Begreppet självdisciplin används som om det vore en medfödd egenskap för säljare. Löjligt! Det finns ingen som är född med självdisciplin. Man kan inte vara självdisciplinerad. Däremot kan man använda självdisciplin för att få viktiga saker gjorda. Självdisciplin handlar ju om att lyckas få sig själv att göra något som är nyttigt och bra, men som man av olika skäl hela tiden frestas att bara skjuta upp. Det kan handla om att äta nyttigare, träna mer, gå ner i vikt, ringa de där femton kalla samtalen eller att få något annat gjort som leder vidare till positiva saker.

Sedan har vi ju också den andra sidan av myntet, det vill säga allt det där som vi nästan alltid lyckas göra i stället. Vi äter upp chipsen, vi skyller på dåligt väder för att slippa ta en långpromenad och vi sneglar på högen med leads men gör något bekvämare i stället. Dels för att det verkar så jobbigt, men framför allt för att vi inte har pratat med oss själva på rätt sätt.

Tänk på konsekvenserna av att inte ha någon självdisciplin. Små barn saknar förmågan att förutse hur deras handlingar kan påverka vad som händer dem senare i livet, men samma sak gäller uppenbarligen även för många vuxna människor. Om du inte har någon självdisciplin nu, så skaffa det genom att tänka framåt. Föreställ dig hur du ser ut och hur du mår tre, fem eller tio år fram i tiden. Vad ser du då? Hur mår du då?

Här kommer tio snabba tips som gör det lättare att använda din självdisciplin.

Så blir du mer disciplinerad

1. Skriv ett kontrakt. Skriv ett kontrakt med dig själv. Gör det bokstavligt talat. Skriv ner detaljerna om vad du hoppas åstadkomma och när du ska ha genomfört ditt åtagande. Bestäm en belöning om du lyckas, men också ett straff om du misslyckas. Datera kontraktet och signera det.

2. Förvänta dig mycket. Förvänta dig massor av bra saker av att du gör det du tänkt göra. Den som har låga förväntningar förlorar snabbt sin förmåga till självdisciplin. Det slutar med att du skjuter upp det du ska göra för att det helt enkelt inte känns tillräckligt meningsfullt att lägga ner tid på det.

3. Planera. Att bestämma sig för vilket mål man ska ha är lätt. Det svåra – och det viktiga – är att veta vad man ska göra för att komma dit. Det är på det här stadiet de flesta får problem. Ja, de vill ha hundra nya kunder inom sex månader. Men de lägger inte upp någon exakt plan för hur det ska gå till. En exakt plan stärker självdisciplinen av det löjligt enkla skälet att det finns en lista att beta av med saker att göra.

4. Lägg ner tid. Lägg mer tid på att bli bättre på något. Dåliga resultat beror ofta på låga kunskapsnivåer. Om du blir bättre på det du gör, så kommer du också att få bättre resultat och bli mer motiverad.

5. Prioritera rätt. Så här kan man prioritera sina dagliga uppgifter: Viktigt och bråttom. Viktigt men inte bråttom. Inte viktigt men bråttom. Inte viktigt och inte bråttom. Det här hjälper dig se vad du ska lägga tid på. Du får också mer energi att göra det som hamnar under den punkten.

6. Lär av dig själv. Vad gillar du att göra och vilka områden behöver du mest självdisciplin inom? Fokusera mer på det jobbiga. Varför? För att du kommer att känna dig mer tillfredsställd av att ha klarat av de tuffa områdena än de lätta.

7. Gör ett schema. Gör ett schema och lär dig att underordna dig schemat. Du har bara ett visst antal år på dig i livet att åstadkomma saker och ting. Och för att få något gjort, så måste man budgetera sin tid precis på samma sätt som man tar kontroll över sin ekonomi.

8. Avsluta det du påbörjat. Det här är stort. Människor kan gå igenom ett helt liv med halvfärdiga eller knappt påbörjade projekt och de fortsätter att trampa på i samma hjulspår, utan att förstå att det är själva avslutet som skänker dem självförtroende och energi.

9. Visualisera. Skapa en bild av vad du vill bli. Visualisering är ett kraftfullt verktyg. Att se dig själv stå framme vid dina drömmars mål och leva det liv som du vill leva är fantastiskt tillfredsställande.

10. Prata högt. Till sist ett tips som kan få dig att känna dig lite löjlig, men strunt i det. Om du bara testar det här en gång, gärna nu direkt, så ska du få se att det fungerar. Säg rakt ut, högt och tydligt, vad det är du vill uppnå. Behåll den där meningen i huvudet och upprepa den högt lite då och då (men kanske inte på bussen bland en massa stressade människor), så får du se att det är ett sätt att motivera dig själv på som faktiskt fungerar.