Hälsa

Du behöver inte bromsa helt om du känner dig sliten

2022/03/29 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Ibland behöver vi verkligen bromsa och ändra kurs, givetvis är det så. Men oftare är det små justeringar som kan ge stora resultat. Det kan vara små strukturförändringar som frigör energi som jag skrev om tidigare i år: Få det gjort med ett sinne likt vatten

Eller blocka av tider om exempelvis 60 minuter där du jobbar undan viktiga saker utan att bli distraherad av kollegor, epost, notiser osv. Jag har läst lite olika men det verkar ta 15-25 minuter att komma tillbaka till samma koncentration som du hade innan du blev avbruten.

Kanske ta trapporna istället för hissen, träna 10 minuter hemma varje morgon innan duschen, duscha kallt varje morgon som jag skrev om i våras: Kalla duschar! 

Meditera en stund då och då, promenera på lunchen eller vid annat tillfälle under dagen, träna upp din impulskontroll, stäng av onödiga notiser på mobilen, lägg undan telefonen helt då och då.

Osv osv. Det finns mycket småsaker som vi kan förbättra med nästintill minimal tid och energi som kan ge oerhört goda resultat tillbaka när det gäller ditt välmående. Du får fundera över vilka som är just dina förbättringar. Men tänk på att inte göra allt på en gång. Det är bättre att göra en rutinförändring åt gången så den verkligen blir till en vana, och sedan låta processen inspirera till nästa.