Hälsa

Att ha balans behöver inte betyda balans hela tiden

2022/03/29 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Vissa jag möter tycker att balans låter tråkigt och oinspirerande. Jag håller inte med, för när jag känner balans så får jag ut det bästa av både jobb, privatliv, träning, lärande osv. Det samspelar i en bra harmoni. Men kanske är det olika definitioner av balans som skapar dessa olika tolkningar?

Balans behöver ju inte betyda att man har balans vid varje given tidpunkt. Blir man oinspirerad av att skapa balans varje dag utan istället vill köra på i högst tempo så tycker jag att man ska göra det. Men då kanske man ska ha ett annat system för att få sin balans. Kanske är det balanserande återhämtning någon dag i veckan eller några dagar per månad? 

Eller så kör man på i några månader och sedan kör en lugnare period några månader så det blir en balanserande cykel. När jag gick i skolan blev ledigheterna avkopplande även om jag valde att jobba under dom perioderna. Så det kan ju också finnas en poäng i att växla mellan olika aktiviteter för att få balans på samma sätt som det är viktigt att även växla mellan aktivitet och lugnare perioder.

Vi är alla olika och uppskattar olika upplägg. Men att tänka igenom hur man själv funkar och hur mycket man behöver av återhämtning respektive intensitet tror jag är viktigt.