Hälsa

Ångest och depression är inte fel

2022/03/29 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Det är snarare helt rätt reaktion men i fel verklighet. Vad gör denna vetskap för nytta då? Jo det gör att vi kan förstå våra känslor och reaktioner bättre. Vi kan skapa en sund distans till oss själva när vi inser att det inte är oss det är fel på. Dina reaktioner vill hjälpa dig att överleva så länge som möjligt. Därför är vi bättre på att se fel och mängder av potentiella faror istället för det som funkar bra i våra liv. 

Vi behöver alltså aktivt fokusera på det som är bra och fungerande för att sätta saker i perspektiv eftersom ”faror” lättare tar över vår mentala bandbredd.

Lär sig acceptera det som händer inom dig utan att starta starka utagerande reaktioner. Låt känslan kännas och tanken tänkas utan att ryckas med. Ge de irrationella inre processerna ett leende och ta det inte så allvarligt. 

Meditation är ett effektivt sätt att skapa den distansen. Jag skrev om det i ett tidigare inlägg: https://saljarnas.se/blogg/sank-volymen-pa-dina-repetitiva-tankar

Meditation är det som gör mig mest lugn och avslappnad på kortast tid och som dessutom är mest tillgängligt. Under min utbrändhet och återhämtning testade jag många olika metoder, allt för att hitta en lösning för att få tillbaka och behålla min hälsa och energi.