Säljträning

Allt handlar om sälj !!

2022/03/29 • Tomas Ohlin

Med över 20 års erfarenhet som utvecklingskonsult med huvudsaklig inriktning Sälj och Ledarskap har Tomas utvecklat personer och organisationer i Norden. www.ohlingruppen.se

Det kändes bara helt rätt!

Klart att det var sent på kvällen, vi, ett gäng grabbar hade just avslutat en 2 dagars kappsegling vilket är lika med väldigt lite sömn, hårt slit ombord på en liten yta. Väl i hamn var det naturligtvis dags att fira segern och kvällen började lida mot sitt slut.

Där stod hon! Det inträffar kanske bara en gång, i livet, och nu inträffade det. Jag går på avslut!

NEJ !!! Jag hann, som tur var, hejda mig och sa till mig själv, – du vet mycket bättre en så!

Dags för den fösta kontakten, den är svår, den kräver energi, den kräver omsorg och ärlighet!

  • Snygg handstil!

Klyscha ? Nej, tydligt, ärligt och från hjärtat, när jag står bredvid och ser på. Jag mötes av ett leende och ett tack som märks att det kommer menat och ärligt. Den första kontakten är tagen, nu gäller det, som alltid, att inte forcera!

Jag backar av, inväntar en stund för att senare återkoppla. – Får jag höra av mig, så kanske vi kan träffas för en fika? Kan jag få ditt telefonnummer eller mail?

  • Låter trevligt, jag säger min mailadress en gång, memorera den, kommer du ihåg den, skicka mig ett mail på måndag!

Jag kommer ihåg den än idag, 15 år senare!

Det första steget i all form av försäljning är förberedelsen, det trycker alla på! Så sant. Min beskrivning ovan är det första steget i det första steget, med andra ord att alltid komma ihåg och förstå innebörden av att den första kontakten kan komma när du minst anar det.

 Vad och hur öppnar du upp en dialog med personen som just kliver in i den hiss du står i och du ser att det är just den personen som du skulle önska ett möte med i det företaget du skulle vilja sälja till?

Under en tillställning på barnens skola, personen bredvid dig är inköpare på just det företaget du skulle vilja sälja till!

Under lunchen över hör du, från bordet bredvid, – trist men vår tvättmaskin gick sönder igår, fasen vi måste köpa en ny och det kvickt.

Vi har alla, i vår iver att få sälja tolkat signalerna och ”trott” att det är solklart, forcerat och efteråt undrat varför det inte blev något.

Alla steg är avgörande

Det blev en promenad…