7 av 10 har stressade it-ögon

2013/05/14 • Margaretha Eldh

Trötta it-ögon? Upp till 70 procent av alla som jobbar vid en dator känner av CVS, Computer vision syndrom. Här är tipsen för att slippa ögonstress.

Brännande eller trötta ögon, huvudvärk, yrsel, dubbel- eller dimsyn, värk i nacke och skuldror. Studier visar att om du tillbringar mer än tre timmar om dagen framför datorn är det inte ovanligt att du känner av några av symptomen för Computer vision syndrom.

– Alla kopplar dock inte ihop ögonproblemen med sin datorarbetsplats, säger Carolina Blomberg, ögonläkare och specialist på CVS.

Ögonen får jobba hårdare för att fokusera på datorskärmar och små skärmar på smarta telefoner och surfplattor, och ögonmuskeln blir försvagad och trött. Forskning visar också att dålig synskärpa leder till ökad spänning i nackens muskler.

När vi arbetar med vårt närseende använder vi 36 muskler, från ögats zoom-muskler till axlar, nack- och ryggmuskler.

– Besvären går att behandla och med bra ergonomiska lösningar går de att förhindra helt och hållet, säger Carolina Blomberg.

Se över din arbetsmiljö

1. Ta korta pauser från skärmarbetet ofta. Vila blicken genom att titta minst fyra meter bort i några sekunder. Blinka några gånger.

2. Se till att du kan se tydligt på bildskärmen. Förstora texten. Vit bakgrund och stora mörka bokstäver är bäst.

3. Bildskärmens överkant ska vara under ögonhöjd och på en armlängds avstånd. Nacken bör vara rak och blicken riktad rakt mot skärmen.

4. Gör kepstricket – håll handen ovanför ögonen. Om det känns skönare betyder det att du är bländad.

5. Kolla synen – försämringar sker långsamt. Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda synundersökning med jämna mellanrum.

6. Håller besvären i sig? Kontakta företagshälsovård, optiker eller ögonläkare. Ibland behövs justering av ventilation i arbetsmiljön, arbetsredskap eller mediciner. Ögondroppar kan lindra.