Hälsa

3 tips för sommar och semester

2022/03/30 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Sommaren är både härlig och ganska svår på samma gång. Många har längtat efter en välförtjänt semester, men vårens tempo gör att många inte riktigt kan slappna av ändå. Ofta vill man även passa på att trycka in en massa roligt under semestern, så kanske är den lika fullspäckad som övriga året.

Några tips som jag vill skicka med dig inför ledigheten är:

1. Planera in jobbdagar under sommaren på förhand.

Ifall du, som många andra, har ansvar att se över lite inkommande mejl mm. under sommaren så är detta ett tips värt att testa. Förut tänkte jag att jag skulle kolla sådant när vädret var lite sämre eller när det uppstod en lucka. Det gjorde att jag regelbundet funderade över om det var läge att kolla mejlen nu eller om det var bättre att göra det imorgon. 

De senaste åren har jag istället börjat att planera in några hel eller halvdagar under sommaren när jag ska jobba undan. Denna enkla skillnad gör att jag nu inte behöver gå runt och tänka på om dagen är rätt eller inte. Sen kan man ju givetvis flytta dessa dagar ändå, men man frigör mycket energi av att inte fundera hela tiden.

2. Var närvarande.

Jag brukar få in detta i de flesta perspektiv i mina inlägg och det är för att det är så viktigt. Oavsett om vi upplever något fantastisk eller något jobbigt så kan en ökad närvaro få oss att ta in stunderna istället för att vara fast i tankarna i huvudet. Det gör att man inte behöver klänga sig fast vid positiva saker och inte heller stöta bort det som är jobbigt, utan istället tillåta det att vara just som det är genom sin ökade närvaro och acceptans. 

3. Mjukstarta efter semestern.

Mitt tips är att inte rivstarta efter semestern. Kanske är du full av energi att ta tag i allt roligt som väntar eller så känner du dig stressad över allt som ska göras. Oavsett utgångsläge så tänk på att det tar tid att ställa om från semesterläge till jobbläge. Det är helt naturligt och om du kan tillåta dig att på något sätt mjukstarta så kommer du få en bättre start på hösten jämfört med om du startar den med andan i halsen.


Ha en trevlig sommar allihop och hoppas vi ses till hösten i ett konferensrum nära dig!