A-kassa för dig som säljare – därför är det en bra idé!

2018/03/07

Som säljare är det inte ovanligt att du har en ojämn inkomst. Vissa månader går det riktigt bra och andra inte. Med a-kassa behöver du inte oroa dig för vad som händer om du skulle bli uppsagd – eller om du själv bestämmer dig för att avsluta anställningen. I det här blogginlägget går vi igenom varför a-kassa (i kombination med inkomstförsäkring) är en bra idé för dig!

För dig som vill ha fler höga berg och färre djupa dalar 

Chansen är stor att din genomsnittliga lön ligger på ett belopp som a-kassan aldrig skulle täcka. Du kanske undrar varför du ens ska ha a-kassa? När a-kassan ger dig 80 % av 18 700 kronor per månad – och din månatliga provision ibland går upp till 40 000 kronor, utöver ordinarie lön. Du kanske inte heller planerar att byta jobb, eller tänker att om du behöver göra det så kommer du att hitta ett nytt direkt. Det där med a-kassa är inte för dig helt enkelt. Men där har du fel!

A-kassa kan vara extra fördelaktigt för dig med rörlig lön – om du dessutom ser till att teckna en inkomstförsäkring. Hos oss på Säljarnas får du till exempel inkomstförsäkring automatiskt om du är medlem i både a-kassa och fackförbund. Om du ofrivilligt skulle hamna mellan jobb kan inkomstförsäkringen täcka upp till 80% av din individuella lön, upp till 50 000 kronor. Det gör att du kan söka nytt jobb i lugn och ro, utan att behöva tänka på vem som ska betala ut din nästa lön. Varför inte maxa dina förutsättningar? Du jobbar hårt och förtjänar en ersättning som speglar det. 

Hur mån är du om att skapa de bästa förutsättningarna för framtiden? I blogginlägget “Säljare mitt i karriären – säkra din framtid i 6 steg” delar vi med oss av några handfasta tips!

Vad händer om du behöver säga upp dig?

Det är också möjligt att du tjänar mindre bra – du kanske saknar fast grundlön och förlitar dig helt på provisionen. Egentligen vill du inget hellre än att säga upp dig och leta efter ett nytt jobb, men du är orolig för att stå utan inkomst. En låg lön är trots allt bättre än ingen alls! Som säljare är det lätt att komma in i en negativ spiral, där en misslyckad affär efter den andra kan köra både självförtroendet och försäljningssiffrorna i botten. Detta blir extra problematiskt för den som bara lever på provision.

När man bara har provisionsbaserad lön (och har tjänat minimum under en tid) kan det vara tufft att säga upp sig själv. I vanliga fall får man nämligen inte a-kassa om man själv säger upp sig. Då infaller det vanligtvis en längre karenstid innan a-kassan kickar igång – och alla har inte råd med det, så de stannar hellre kvar på arbetsplatsen. Eller så har de inte ens någon a-kassa och stannar kvar av den anledningen. Den kortaste karenstiden ligger på sju dagar och den får man i regel bara om man blivit ofrivilligt arbetslös.

Men det finns vissa a-kassor där du med provisionsbaserad lön kan slippa karenstiden helt. Så för dig finns det med andra ord också en stark motivation till att vara medlem i a-kassan, även om du inte tjänar överdrivna belopp och går med på grund av inkomstförsäkringen. A-kassan kan ge dig friheten att sluta på en arbetsplats där du inte längre trivs, eller kan leverera. Plötsligt blir det mycket enklare att våga söka sig till en ny arbetsgivare som passar dig bättre – och klättra i karriären!

3 snabba om fördelarna med a-kassa

  • Du kan få upp 80% av din individuella lön upp till 50 000 kronor om du kompletterar med inkomstförsäkring via till exempel Säljarnas Riksförbund.
  • Du kan söka nytt jobb i lugn och ro, utan att behöva ta första bästa för att du behöver lönen
  • Du kan säga upp dig om du inte trivs och slippa karenstiden för a-kassa (om du har provisionsbaserad lön och tjänat minimum)

Dags för föräldraledighet? Du som ska vara föräldraledig med rörlig lön behöver vara extra uppmärksam på dina individuella villkor. I den här guiden går vi igenom hur du planerar föräldraledigheten på bästa sätt.