VAB på semester

2024/10/01 • Sofia Rudhede • Beräknad lästid: 3 minuter

Sofia är förbundsjurist på Säljarnas med gedigen erfarenhet av att hantera juridiska ärenden, ge rådgivning och förhandla om arbetsrättsliga frågor för att säkerställa medlemmarnas rättigheter.

Du har rätt att ta ut vab på din semester. För att kunna ansöka om vab måste du kontakta din arbetsgivare och avbryta semestern – då kan du ansöka om ersättning för dessa dagar ifrån Försäkringskassan. Detta gäller endast om du befinner dig i Sverige, i ett annat EU/EES-land eller Schweiz.

Får jag vabba under semestern?

Ja, enligt reglerna får du ta ut vab under semestern om ditt barn blir sjukt. När du kontaktat din arbetsgivare och avbrutit semestern tar du istället ut vab-dagar de dagar barnet varit sjukt och dessa dagar räknas sedan inte som semesterdagar.

Du fyller i ansökan om vab på försäkringskassan som vanligt, men skillnaden är att ditt barn inte skulle ha varit i skola, förskola eller fritids.

  1. Välj ”Hos dagbarnvårdare eller privatperson”
  2. Fyll i namn och adress på personen som barnet skulle ha varit hos
  3. Om ditt barn är tillräckligt stort för att normalt vara hemma själv, anger du dina egna kontaktuppgifter.

Kan arbetsgivare neka vab under semestern?

Nej, din arbetsgivare kan aldrig neka dig, men din arbetsgivare kan begära intyg som ett bevis för att du tagit ut vab på din semester. Det innebär ofta ett intyg från läkare eller försäkringskassan Därför kan det vara bra att besöka en vårdcentral eller liknande direkt om ditt barn blir sjuk och du vill avbryta din semester, för att säkerställa att du har ett giltigt intyg om det skulle behövas.

Semester i Sverige eller annat EU-land

Blir ditt barn sjukt under semester i Sverige, annat EU/ESS-land eller Schweiz har du rätt att ta ut vab-dagar istället för semesterdagar under hela sjukdomsperioden. Samma regler gäller som vanligt – du kan vabba i upp till sju dagar, inklusive helg, innan du behöver ett intyg från en läkare som bekräftar barnets sjukdom. Se till att ha med dig ett EU-kort för sjukvård.

Semester utanför EU/ESS

Befinner ni er utanför ett EU/ESS-land kan du tidigast ansöka om vab från den dagen du återvänder till Sverige. Du kan alltså inte ansöka om vab under semestern när du befinner dig utanför ett EU/ESS-land. Om du reser utanför EU, se till att ha en privat försäkring eftersom EU-kortet inte gäller.

Vab när andra föräldern har semester

Om den ena föräldern har semester kan den andra föräldern fortfarande vabba, förutsatt att det är den personen som tar hand om det sjuka barnet under hela perioden. Om den föräldern som har semester vill avbryta sin semester för att vabba istället meddelas detta som vanligt till arbetsgivaren.

Om du själv blir sjuk

Om du själv blir sjuk under semestern och inte kan ta hand om ditt barn, måste den andra föräldern vabba. Det är viktigt att arbetsgivaren informeras om detta.